Cei mai mulți dintre români au observat continua degradare a actului politic de la noi din țară. Cei ce se cred îndrituiți să reprezinte populația în forurile superioare, coagulați sub steagul partidelor politice sunt tot mai puțin conectați cu realitățile concrete.
Rând pe rând partidele pierd din credibilitatea de care se bucurau cu decenii sau chiar cu ani în urmă. Se tot promite o revigorare a societății în ansamblul ei dar rezultatele sunt din ce în ce mai puțin încurajatoare. Se caută soluții după soluții. Dar acestea nu apar cu adevărat decât accidental.
O mână de oameni care încă mai cred în soluția formării de partide adevărate și patriotice încearcă să mai facă câte ceva. Una din aceste inițiative s-a materializat la sfârșitul de săptămănii trecute, la Sibiu, unde mai mulți lideri județeni au testat disponibilitatea oamenilor de inițiativă să pună bazele unei noi formațiuni politice.
Această manifestare a fost prima Conferință Națională a Partidului Reformator. Iată câteva din opiniile celor ce vor reformarea politicii :
– Care ar fi principalele proiecte ale partidului în Timiș, după această perioadă de pandemie în care activitatea partidului dumneavoastră nu a mai fost atât de vizibilă pentru media locală.
Ce vă propuneți să faceți în această privință în debutul primăverii și în acest an, care va fi un an preelectoral, dacă ne gândim că mai sunt doi ani până când vor fi alegerile locale, parlamentare, europarlamentare, respectiv prezidențiale? ……………………………
– Sunt Adrian Chereji și am funcția de vicepreședinte cu propaganda și imaginea al Partidului Reformator. Da! O să încercăm să câștigăm oamenii de rând, profesorii, bătrânii care au și ei nevoile lor. De aceea și eu, personal, am considerat că e bine să încerc ceva și să nu stau pe margine. Să mă implic și să fac ceva. Atunci ne dorim, să câștigăm tinerii de partea noastră, să le câștigam încrederea într-un partid nou, curat, care încearcă și lupte pentru tineri, pentru bătrâni, pentru cei care-și iubesc țara și pe care ne dorim să o punem pe picioare.
– Vă numiți „reformatori”. E un cuvânt atât de mult vehiculat în ultimii 30 de ani în politica românească încât multă lume nu mai are încredere aproape în sensul cuvântului. S-a demonetizat, efectiv, lingvistic, semantica acestui termen. Care ar fi în opinia dumneavoastră principalele idei de reformare a clasei politice? Sau ce credeți că așteaptă timișenii de un partid ca acesta?
– E un termen complicat acest cuvânt : „reformator” și e grea responsabilitatea de a reforma. Și dorința mea personală este de a reforma partidul. Cuvintele sunt puține. Trebuie acțiune. Asta ne propunem, cel puțin în Timiș, dar și la nivel național.
Să luptăm și să demonstrăm că vrem să devenim un alt fel de partid care dorește să reformeze clasa politică. Îmi doresc ca la nivelul de conducere să nu mai ajungă oameni care să-și urmărească doar bunăstarea personală. Și să pot să-i ajut să crească, să fie informați, să aibe suport tehnic din spate.
Să nu-i lăsăm să facă fiecare ce vrea și cum vrea. Asta îmi doresc, și de aceea am venit la un partid care vrea să reformeze clasa politică. Măcar să reușim!
– Domnule Eugen Constantinescu, sunteți președintele acestui Partid Reformator. Vă rog să ne vorbiți în câteva idei, în câteva tușe, despre ce ar trebui să facă un partid ca acesta, care nu e de foarte mult timp pe piața politicii românești pentru a capta atenția celor care nu se regăsesc nicăieri, în momentul de față, în zona curentelor politice actuale din România?
– Idea activității partidului pornește de la titulatură. Aceasta a fost intenția noastră. Suntem cinci, sau am fost cinci membri fondatori. Unul dintre noi a dispărut între timp. Nevoia de „reformare” a clasei politice românești. De restructurare a politicii generale în țara noastră.
De a readuce politica să satisfacă nevoile și dorințele neamului românesc. Vorbesc despre neamul românesc și nu de poporul român. Se înțelege limpede de ce am spus acest lucru. Ideile majore din programul partidului au în vedere tocmai aceste trasee.
Adică nevoia de a reface capitalul românesc, de a reface industria românească, de a reface agricultura românească, de a relansa capacitatea creativă și de a activa și pune la lucru potențialul creativ al neamului românesc.
Am parcurs în istorie multe etape în care am căzut datorită condițiilor din jur… …Vrem să schimbăm gândirea. De la copilul de grădiniță și până la absolventul de facultate să știe cine le-au fost strămoșii.
– Doamna Marieta Dănescu, sunteți liderul filialei Timiș a Partidului Reformator. Vreau să vorbim despre activitatea din perioada care va urma. Pentru că până acum știm ce s-a întâmplat. Ce aveți de gând să faceți în filială, pentru a crește acest partid, mai ales în contextul politic actual, care este destul de tulbure și confuz. Mai doar doi ani până la viitoarele alegeri.
– Am venit în partid cu gânduri curate, cu speranță. Vedem ce se întâmplă în ultima vreme în Timișoara. Să nu uităm că a fost o greșeală votarea actualului primar. Mă cutremur când văd la televizor copiii mici stând în frig. Spitale în frig.
Oameni bolnavi de cancer fără tratament. Când vezi parcuri defrișate, fără pic de verdeață, Când vezi oameni murind de foame. Nu am văzut niciodată atâția oameni culegând din tomberoanele de deșeuri.
Parcă nici pe timpul lui Ceaușescu nu am văzut atâtea neisprăviri ca în momentul de față. Vreau să vă spun că am văzut oameni tineri care caută în tomberoane. Și nu cred că caută pentru că nu vor să muncească, ci din cauză că am vândut Timișoara. Să nu uităm de marile fabrici din Timișoara care nu mai există: Fabrica de Lapte, 6 Martie, Guban.
Cine avea o pereche de pantofi de Guban știe despre ce e vorba. Acum am ajuns să nu mai avem nimic produs, aici, în Timișoara. Avem case de pariuri, avem bănci peste tot, care din păcate dau credite tot celor ce au bani. Cei săraci nu au posibilitatea să obțină un credit.
Am venit în acest partid deoarece este un partid al oamenilor de rând. Al oamenilor nevoiași. Dacă te uiți la cei din PSD, din PNL, acolo sunt oamenii celor cu putere financiară. Noi suntem un partid mai mic, care ne gospodărim așa cum putem noi singuri fără să fim finanțați de o persoană cu bani. Ne finanțăm noi din propriile noastre buzunare. Asta ne dă un impuls. Când te gospodărești din banul tău, te gospodărești mult mai bine decât dacă îl primești de undeva fără să faci nimic pentru el.
Văd în acest partid un partid de viitor al oamenilor unde pot să vină să-și spună păsurile, unde să poți să-i ajuți. Contează mult să îi asculți.
– Care ar fi un element de reformă important pentru politica din Timișoara, din perspectiva anilor rămași până la campania electorală?
– Nu-mi face plăcere să vorbesc de colegii de la alte partide Nu-mi place de politica lui George Simion. O consider o politică agresivă dar, în același timp, atunci când a fost la Timișoara și a făcut ce a făcut, în sinea mea i-am dat dreptate. Mai puțin partea de agresivitate a gesturilor sale, asa cum am spus mai înainte. Este o eroare gravă să lași un oraș întreg fără căldură și fără apă caldă. Eu cred că, în momentul de față, cel mai important este să tragem la răspundere conducerea orașului pentru situația în care este Timișoara. Orașul a decăzut, din păcate, foarte mult din cauza primăriei, a primarului, a administrației locale, la modul general. ……..
– Ce mesaj aveți pentru alegătorii din Timișoara? Ce ar trebui să propună Partidul Reformator timișorenilor, bănățenilor în general, pentru a-i atrage în această zonă politică și pentru a-i face să vă susțină, ținând cont de ce se întâmplă acum în politica locală și națională?
– Sunt Ionel Stoica, președintele Partidului Reformator Timișoara și aș dori să adresez timișorenilor să aibă încredere în noi, în faptul că suntem un partid al oamenilor de rând, al celor nevoiași, cu mari probleme sociale, cum au spus și colegii mei. Și pe care vrem să-i ajutăm și să facem ceva pentru ei. Noi am demarat la Timișoara o acțiune „bătrânul și pâinea” pe lângă organizațiile din teritoriu și din oraș. Am atras foarte mulți bătrâni. I-am chemat să stăm de vorbă. Și am pus pe hârtie cam ce am putea face pentru ei și ce ar putea face partidul Reformator din punct de vedere politic. Vrem să-i ajutăm dar vrem să promovăm și tinerii. Să producem multe idei bune care să ajute Timișoara. Vrem să ajungem din nou un oraș european. Noi, ăștia mai mici încercăm prin faptele noastre să inoculăm ideile noastre în public pentru a veni alături de noi. Să ne dea o mână de ajur pentru schimbare situației în care ne aflăm. ……………….
– Domnule Eduard Vasilache, reprezentați Partidul Reformator din zona Moldovei, un bazin electoral extrem de disputat de toate partidele importante din țara asta, nu doar cele de stânga. Cu ce mesaj veniți dumneavoastră, ca lider al Partidului Reformator Galați în fața celor care vă urmăresc acum din Timișoara, din Ardeal, de aici, de la Sibiu. Care ar fi principalele ținte ale acestui partid pentru a fi altfel decât cele clasice care au mai apărut, cum ar fi AUR, care merge pe acest făgaș naționalist?
– Partidul Reformator este un partid care s-a creat în urma unei acute nevoi a cetățeanului de a fi reprezentat. Când mă refer la reprezentare nu mă refer la acei cetățeni care și-au desemnat aleșii prin vot și i-au trimis în Parlament cu un număr foarte mic de participanți la vot. Au un procent destul de mic în Parlament. Nu consider că reprezentativitatea lor în acest moment în Parlament este atât de mare. Sunt foarte mulți alegători. Și dacă ne uităm pe ultimele sondaje, din ultimele cicluri de alegeri, constatăm că a sporit foarte mult absenteismul cetățenilor. A celor nemulțumiți de lipsa de opțiuni electorale. Vedem aceleași partide pe tot eșichierul politic. Este vorba de trei, patru partide care continuă să meargă pe baza bazinului electoral existent al acestora. Și apariția unor partide noi care, într-un ciclu sau două, au dezamăgit.
Luăm, spre exemplu, partidul ce se consideră de dreapta ( USR) care vedem că scade vertiginos pentru că, intrând o perioadă foarte scurtă la guvernare liderii săi au dezamăgit total, chiar și după ce au plecat, prin modul lor de comportament. Și, de asemenea, avem apariția acestui nou partid care se consideră naționalist dar de fapt face o politică de piață. Sau o politică de mahala, o politică în care încearcă să acapareze nevoia cetățeanului de a fi reprezentat printr-un „țațism” ( dacă putem să spunem așa).
Omul obișnuit nu se regăsește, totuși, în această politică de piață a partidului AUR. Cred că Partidul Reformator a venit exact în momentul în care cetățeanul, într-adevăr, are nevoie de cineva care să-l reprezinte. Să-i reprezinte cu adevărat interesele. Vreau să spun că vedem clasa de mijloc a societății. Vedem, să dau un exemplu din domeniul sanitar, infirmierii, brancardieri, îngrijitori sau personalul TESA care au un salariu cu cel puțin 50 la sută mai mic decât al asistentelor, medicilor sau a altor cadre sanitare și care nu sunt reprezentați de liderii de sindicat de la sindicatele de care aparțin. Au două federații sindicale care s-au bătut foarte mult pentru medici și asistenți și pentru personalul sanitar de care, într-adevăr, duceau o lipsă acută în perioada respectivă.
Dar, vorbind cinstit, medicii și asistenții s-au arătat solidari cu infirmierii, îngrijitorii, brancardierii, fără de care nici ei nu pot să meargă în cabinetul medical, să-și desfășoare activitatea. Același lucru putem să-l transpunem și în sistemul de învățământ.
Sunt profesorii cărora li s-a ridicat salariile, poate nu la cât și-ar fi dorit, dar la un nivel destul de bun în comparație cu personalul auxiliar care a rămas cu salariul de acum patru, cinci ani în urmă. Și este destul de frustrant și pentru ei, colegi fiind, pentru desfășurarea activității în instituția respectivă. Este greu să lucrezi când este o inechitate în domeniu. Asta încercăm să facem. Să reprezentăm toate nivelurile de personal, de pregătire. Vedem, în ultima perioadă, chiar în rândul politicienilor masterate și doctorate plagiate, vedem persoane care nu se regăsesc în statisticile acelor facultăți.
Consider că avem nevoie și de electricieni și de strungari, ingineri. Avem nevoie de toți oamenii acestei țări să reușim să mai salvăm din ce a rămas în bucățica noastră de țară… ….
– Domnul prim vicepreședinte Tudor Negre, ne revedem după mai mult de doi ani de la întâlnirea de la Timișoara. De atunci nu prea ați mai apărut în prim planul media. Ce s-a mai întâmplat, în vremea din urmă, cu Partidul Reformator? Care ar principalele două-trei elemente fundamentale pe care doriți să le puneți în practică în următoarea perioadă?
– Da. Partidul Reformator a stagnat vreo doi ani. Nu mai enumăr acum motivele. Dorim în primul rând să reprezentăm pensionarii, mai ales pe cei cu pensii foarte mici, care sunt în jur de peste un milion cu pensia minimă și un milion și șase sute de mii cu pensii până în 1500 de lei. Aceștia nu au o reprezentare. Consider că PSD-ul nu îi mai reprezintă. Dorim să reprezentăm clasa mică de muncitori. Deci pe cei cu salariile minime pe economie, care sunt peste două milioane de salariați cu 1542 de lei net, dorim să reprezentăm agricultorii, care nu se regăsesc în nici un fel de partid și nu sunt reprezentați. Chiar și revoluționarii adevărați din 1989 plecați din Timișoara. Dorim să reprezentăm partea de populație care nu se duce la vot și este foarte mare (peste 40 la sută din populație). De ce nu merg la vot? Nu mai au încredere! În partidele care sunt acum în eșichierul politic. Nu au încredere pentru că i-au dezamăgit.
– Ca perspectivă apropiată, veți avea candidați la nivel local și național? Poate și unul la președinție? Care ar fi? Care sunt principalele teme electorale și candidații Partidului Reformator?
– Vom avea candidați inclusiv la prezidențiale (sperăm!). Dacă nu, măcar la parlamentare și europarlamentare. Vom participa la toate alegerile. Congresul, sperăm să-l organizăm cât de curând, în două, trei luni. Maxim trei luni.
– Vă gândiți la alianțe? Ne vom gândi și la alianțe dar asta atunci, la alegeri, vedem care mai sunt posibilitățile. Partidele actuale importante vor mai scădea în sondaje foarte mult. Trebuie să atragem alegătorii care nu se prezintă la vot. Asta este principala grijă. Și anumite zone din România nu sunt reprezentate. Trebuie să ne axăm pe o astfel de strategie.
Video aici: https://www.youtube.com/watch?v=5d9p67Ei0-Q&t=1s
[…] Articol scris de banatulazi.ro […]