Pacienții care trec prin COVID „uită” să respire

34

Boala COVID-19 lasă urme adânci asupra pacienților care trec prin ea. După spitalizare, pentru cei mai mulți urmează o perioadă lungă și grea de recuperare. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara spun că mulți „uită” să respire și fac cu greu unele activități aparent banale.

„Noi la Victor Babeș am inițiat programe complexe de recuperare post COVID 19. Este important pentru cei care au trecut prin boală și au avut o afectare pulmonară severă să urmeze un program de recuperare, pentru că, în cazul lor, modelul respirator se schimbă. Mulți dintre ei “uită” pur și simplu cum trebuie să respire. Nu pot să urce scări, obosesc după câțiva pași, practic, nu mai pot desfășura aceleași activități ca până acum. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie”, spune dr. Alexandru Crișan, kinetoterapeut la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara.

În fiecare an, pe 8 septembrie e sărbătorită Ziua Mondială pentru Terapie Fizică – Kinetoterapie. Tema din acest an este dedicată reabilitării după COVID 19. În acest fel este subliniată importanța specialiștilor în kinetoterapie în procesul de recuperare pulmonară după infecția cu SARS CoV 2. Confederaţia Mondială pentru Terapie Fizică a fost înființată în anul 1951 și numără peste jumătate de million de terapeuţi fizici din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.