Fostul și actualul viceprimar, „război” pe Facebook pe (ne)realizări

48

Fostul viceprimar liberal al Timișoarei, Dan Diaconu, și actualul viceprimar USR, Ruben Lațcău, au intrat într-un război al declarațiilor și acuzelor pe Facebook. Totul a început în urmă cu o zi, când Diaconu a atacat noua administrație a orașului, postând pe rețeaua de socializare un text prin care o acuză că a făcut zero investiții în școli.

„Niciun trafalet nu s-a ridicat, nici o țeavă nu s-a reparat, nici un metru de parchet, nimic. Ce ne aduce această competentă non-acțiune? Copii care fac cursurile pe holuri, școli care au revenit la cursuri de dupa amiaza, avarii peste avarii care nu se rezolvă, directori disperați, dar și înfricoșați și fără curajul de a vorbi. (…) Proiectele europene lăsate moștenire nu au început nici unul. De ce? Un simplu exemplu. Pentru ca Liceul Ungureanu să fie reabilitat (proiect de peste 5 milioane de euro) trebuie ca el să fie eliberat. Asta se știe de doi ani și în acest sens s-au pregătit și renovat spații la Liceul CFR, gândite împreună cu cei de la Ungureanu, astfel încât nimic să nu oprească acest șantier. Credeți că s-a făcut ceva pentru mutarea temporară? Zero. O parte din spațiile modulare nou construite anul trecut în unele dintre școli nu sunt nici acum autorizate și nu pentru că au vreo hibă fizică, ci pentru că nimeni nu a făcut acest minim efort. Iar elevii au ajuns pe hol”, a scris, marți, pe facebook, Diaconu.

Nu a durat mult până când actualul viceprimar de la USR, Ruben Lațcău, i-a răspuns… tot pe Facebook. Acesta vorbește despre o „mafie a reparaților”, care a luat naștere în timpul fostei administrații.

„Am evitat până acum să fac un spectacol public din relațiile imorale de partid ale fostei administrații și ale domnului Diaconu în particular. Dar azi, dânsul deschide un subiect pe care dacă tot îl aducem în spațiu public atunci e bine să îl cunoaștem în toată splendoarea sa. Din start și cu sinceritate trebuie să spun că situația infrastructurii publice școlare din Timișoara este una critică. Din cele 61 de școli din rețeaua publică și cele peste 200 de corpuri de clădire pe care primăria le administrează, majoritate sunt într-o stare deplorabilă. Ultima școală nouă construită în Timișoara s-a recepționat în anii ‘90. Pe vremea în care era vice domnul Diaconu a luat decizia să facă reparațiile în școli cu muncitori de la Colterm.

Practic, am scos instalatorii și muncitorii din centrale și i-am pus să dea cu trafaletul prin școli și prin spitale. Am împușcat 2 iepuri dintr-o lovitură: ne-am asigurat că nu mai avem nici cine să ne întrețină instalația de termoficare și, în același timp, că facem lucrări de slabă calitate cu oameni nespecializați. De ce ar face cineva așa ceva? Răspunsul îl găsim la partid. Doamna din primărie care se ocupa în administrația precedentă de școli, domeniu aflat direct în subordinea fostului viceprimar Diaconu, îi era colegă și subalternă și pe linie de partid. Directorul general de la Colterm era trezorierul PNL Timișoara (a fost dat afară între timp din postul de director), alt subaltern politic al viceprimarului, care era președinte de filială locală pe atunci. Și cine credeți că era directorul comercial de la Colterm pe departamentul care se ocupa de reparații? Soțul protejatei din primărie, alt coleg și subaltern politic.

Iar ca treaba să fie treabă, directorul comercial adjunct, cel ce făcea recepția și se ocupa direct de contractul cu primăria, era fratele șefei din primărie, cumnatul directorului și tot subaltern politic al fostului viceprimar. De directorul general ne-am scăpat, cel comercial a fost dat afară, iar pentru doamna din primărie domnul Diaconu s-a luptat să rămână șefă. Echipa de reparații a fost împărțită în două, o parte din oamenii specializați pe energie s-au întors la Colterm să pregătească rețeaua de termoficare de iarnă, iar cealaltă parte au fost dedicați în totalitate avariilor din școli. Pe acest contract de reparații nu s-au reparat doar școli, ci și clădirile primăriei. Reparațiile la cabinetele directorilor, ale primarului, ale viceprimarului, tot echipa de reparații de la Colterm le făcea.

Ca să pun o cifră pe minciunile domnului Diaconu spun doar atât: în 2019 primăria a cheltuit în tot anul 5,8 milioane de lei pe acest contract, aici intrând și reparațiile de birouri, săli de sport sau alte clădiri publice. În 2020 am cheltuit 3 milioane de lei pe școli întregul anul. Acum, până pe 31 august, peste 2 milioane de lei, iar până la sfârșitul anului vom depăși suma de anul trecut. Asta în contextul în care o parte din instalatori au fost mutați să pregătească rețeaua de termoficare de iarnă. Anul acesta am rezolvat avarii la: PP3, Casa Verde, PP30, PP23, Liceul Lenau, Ungureanu, Arte, PP37, Azur, Ana Aslan, PP29, Tehnologic de Vest, PP3, PP31, PP36, mai sunt 11 în lucru acum. Am reabilitat și curți de școli la Liceul Azur, Generală 16, PP 28, 11, 32, 53, Ion Vidu. Și mai avem în derulare și alte lucrări mari de reparații”, a scris Lațcău.

„Ping pong-ul” declarațiilor nu se oprește aici. Schimbul de replici a continuat, miercuri, cu o nouă postare pe rețeaua de socializare a lui Dan Diaconu. „Oare în ce film prost trăim de vorbiți dvs despre Colterm. Nu știu când a fost momentul în care v-ați trezit la 3 noaptea și ne-ați comunicat strategia și planul, dar cu siguranță ele nu au funcționat. O societate căreia i-ați creat doar anul acesta zeci de milioane de euro pierderi printr-o amendă stupidă și care acum pierde în fiecare zi sute de mii. În fiecare zi. Despre contractul de reparații, dincolo de elucubrațiile dvs: Contractul de reparații cu Colterm provine dintr-un audit realizat de Banca Mondială prin International Finance Corporation la Colterm. Suprinzător pentru dvs. nu ați inventat relația cu Banca Mondială, cu atât mai puțin cea cu BERD. Iată ce spun specialiștii BM în 2015 – Capacitatea fortei de munca excesiva poate fi reorganizată pentru a efectua lucrări de reparații și eficiență energetică la clădirile publice și rezidențiale.

Dacă nu a fost bun, care e motivul pentru care l-ati prelungit dvs? Aveți vreo alternativă pe care nu o cunoaștem, sau în general aveți vreo alternativă pentru orice? Disponibilitatea a existat de fiecare dată pentru a vota orice variantă mai bună, nu ați avut una, poate în anii următori. Contractul acesta, pe secțiunea de școli și spitale, pe care o cunosc, a fost controlat anual de Curtea de Conturi”, a scris Diaconu.

Fostul edil a enumerat câteva proiecte contractate de fosta administrație care nu sunt începute încă și investiții pe care le-a făcut înainte de alegerile din 2020. Vorbim despre extinderea Școlii Generale Nr. 30, reabilitarea Liceului Emanuil Ungureanu, construirea sălii de sport de la Școala Nr.25, construirea a două creșe, ridicarea noului campus școla Lenau, extinderea Școlii Generale Nr. 7 I multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.