Orchestra Naţională de Tineret a Germaniei în premieră, la Timişoara

106

Orchestra Naţională de Tineret a Germaniei a venit, în premieră, la Timişoara, pentru a susţine un concert pe scena Filarmonicii Banatul. Este cea mai tânără mare orchestră a Germaniei, fiind fondată de Consiliul German de Muzică în 1969 şi formată din cei mai buni tineri muzicieni ai ţării, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani. Orchestra a susţinut concerte în întreaga Europă, precum şi în Asia, Africa, America de Nord şi America de Sud.

Până la acest moment orchestra a participat la numeroase proiecte de importanţă istorică, printre care celebrarea a 50 de ani de la Berlin Airlift cu Kurt Masur la New York şi concerte în Johannesburg şi Cape Town, ca parte a activităţilor culturale care au precedat jocurile de fotbal din Cupa Mondială. Orchestra a deschis Anul Germaniei în Mexico City în 2016, iar în 2017 a întreprins un al doilea turneu alături de Baletul Naţional de Tineret al Germaniei, de data aceasta cu un program numit „Summit Meeting – Reformation”.

Orchestra de tineret este condusă de tânărul dirijor Elias Grandy, care poate deja în palmares numeroase succese. Este câştigător al celei de-a 7-a ediţii a Concursurilor Internaţionale de Dirijat „Sir Georg Solti” din Frankfurt, iar din sezonul 2015/16 activează ca director muzical general al Oraşului Heidelberg. Din Programul din seara de luni au ieșit în evidență pe scena timișoreană:
Anton Bruckner: Uvertura in sol minor, WAB 98,
Oliver Messiaen: L’Ascension…,
Joseph Haydn: Simfonia Nr. 26 in Re minor „Lamentatiunea”,
Paul Hindemith: Simfonia „Mathis der Maler”.

Evenimentul a fost organizat de Deutscher Musikrat, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi a Filarmonicii Banatul. Co-Organizator este PREDANVOIGT International Arts Management, partenerul proiectului este Auswärtiges Amt, iar orchestra mentor este Berliner Philharmoniker.

LĂSAȚI UN MESAJ