Oprește drogurile cu… rolele! Timișorenii au ieșit la un marș antidrog FOTO

242

Agitaţie mare, duminică dimineaţa, pe bulevedul take Ionescu. Strada a fost ocupată de aproximativ 100 de timişoreni care au participat la un marş antidrog. Oamenii nu au ieşit pur şi simplu la plimbare ci să facă mişcare. Au scos din debara rolele, bicicletele şi chiar trotinetele şi au încercat astfel să le arate tinerilor din oraş că timpul liber poate fi petrecut într-unmod plăcut, alături de prieteni, şi fără consum de droguri.

Chemarea la mișcare a fost făcută de Clubul Rotary Cetate prin activiștii săi dar și de specialiștii de la Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog al Județului Timiș din cadrul Agenției Naționale Antidrog sau ANA cum este cunoscută de toată lumea. S-au alăturat inițiativei și Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi Poliţia Rutieră Timiş, fiecare cu partea sa de contribuție.

Mars antidrog 35

„Este vorba depre un proieit de prevenire a consumului de droguri prin care oferim alternative sănătoase de a petrece timpul liber. Încercăm să sensibilizăm tânăra generaţie şi să-i ocnştientizăm că pot fi teribilişti şi pot fi lideri ai generaţiei lor şi fără să consume droguri”, a declarat Adela Şleam de la Centrul de Prevenire, evaluare şi Consiliere antidrog Timiș.

S-a dorit încurajarea mișcarii în aer liber ca alterntivă la modul de viață nesănătos. E mult mai fan să te dai cu rolele decât să încerci de plictiseală sau poate la îndemnul unui anturaj dubios unele substanțe ce se spune că ar aduce senzații tari. De fapt aduc doar necazuri și chiar obișnuința.Prin intermediul acestui eveniment se vrea și o pledoarie pentru asigurărea unui climat de siguranţă şi securitate pe drumurile publice.

mars role5.JPG.part

Rotarienii au adunat fondurile necesare și au achiziționat 30 de seturi de ochelari speciali ce au fost oferiți Centrului Antidrog. Aceștia deși par a fi niște jucării interesante sunt de fapt niște instrumente de lucru foarte specializate ce simulează efectele induse de consumul de alcool şi droguri ilegale. Lentilele speciale dau o imagine deformata ce seaman cu cea perceputa de consumul de droguri sau de alcool. Prin acești ochelari vezi doar o porțiune de imagine ce este mult mai puțin stabilă de parcă ai fi sub influența băuturilor. Cine crede că poate conduce mașina după ce a băut este invitat să incerce ochelarii speciali și să vadă lumea prin ochii unui amețit de narcotice sau băutură.

mars role

Sigur că tinerii nu au scăpat ocazia să incerce aceste instrumente. Orice vorbe sunt depășite de senzația ce pare atât de reală. Erau de-a dreptul bucuroși că pot vedea lumea din nou corect după ce dădeau jos lentilele „bețive”.

Mars antidrog 26

Potrivit statisticilor, judeţul Timiş şi zona de vest a ţării este printre primele la consumul şi traficul de droguri. „Cei mai mulţi tineri consump cannnabis şi într-un procent mai mic substanţe noi cu proprietăţi psihoactiove. Sunt drogurile cele mai cunsumate pentru că produc efectele care sunt urmărite de tineri şi anume de a fi în centrul atenţiei, de a fi înconjuraţi de prieteni, de a socializa”, a mai spus reprezentantul centrului antidrog.

Mars antidrog 9

Vremea bună și dorința de mișcarea au scos din casa o mulțime de tineri mai cu seama copii. Au fost peste o sută de sportivi. Startul s-a dat din parcare iar mai apoi în coloană au plecat pe bulevardul Take Ionescu până la fântâna Punctelor Cardinale. Aici au ocolit și pe același traseu au pornit mai departe spre sosire. Acesta a fost tot la locul de start. Efortul a fost destul de mare la unii mai puțin antrenați. Dar cei mai mulți au mărturisit că „ar mai face încă o tură”.

Foto: Titus Bălan

LĂSAȚI UN MESAJ