Oportunități pentru învățământul dual și profesional în anul școlar 2019-2020. VIDEO

258

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș împreună cu specialiști din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș au organizat, marți, în Sala C.E.D.O. a sediului CCIA Timiș din Piața Victoriei o masă rotundă privind oferta educațională pentru învățământul dual și profesional din Județul Timiș în anul școlar 2019- 2020.

Evenimentul a adunat reprezentanți ai firmelor ce au nevoie stringentă de forță de muncă calificată și ai Inspectoratului Școlar, cuprinzând trei paneluri:

  • Sesiune de informare a operatorilor economici privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual pentru anul școlar 2019-2020, conform Ordinului nr. 5402 al Ministrului Educației Naționale din 01.11.2018;
  • Centralizarea necesarului de elevi calificați în meserii/ profesii deficitare pe piața muncii și centralizarea, din partea operatorilor economici;
  • Propuneri privind locurile în învățământul dual și în învățământul profesional.

Solicitările de școlarizare în învățământul profesional pentru anul școlar 2019-2020 ale operatorilor economici vor fi înaintate unităților de învățământ partenere, iar cele pentru învățământul dual vor fi înaintate către CNDIPT București. Termen limită de depunere a solicitării: 22 noiembrie 2018.

Evenimentul se desfășoară în contextul preocupărilor constante ale CCIA Timiș de găsire a unor soluții viabile la criza locală a forței de muncă, de identificare a unor modalități concrete de acoperire a deficitului de personal, inclusiv prin susținerea și promovarea cu prioritate a învățământului profesional în sistem dual.

Nu este un secret pentru nimeni că cea mai mare problemă este lămurirea părinților mai degrabă, decât a elevilor că este la fel de important de a avea o meserie căutată pe piață decât o ipotetică ,, admitere” la un liceu ce poate nu va fi absolvit cu o diploma de bacalaureat. A fost boomul anilor de după Revoluție când toată lumea dorea să devină avocet ori economist. Se pare că acești posesori de diploma de fapt fac cu totul altceva ori în multe cazuri nu fac nimic productive pentru o economie sănătoasă.

În sistemul dual de învățământ pot beneficia de o bursa ce poate acoperi o parte din cheltuielile elevului. Dacă s-ar reuși deblocarea acelor impedimente ce fac improbabilă cazarea elevilor în cămine ori accesul acestora la cantine decent ear fi încă un pas spre un învățământ profesional corect și eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.