O localitate din Banat intră pe agenda turistică internațională!

301

Specialiștii de la Muzeul Banatului din Timișoara au luat decizia să realizeze în punctul muzeal de la Parța – aflată acum în construcție, o replică 1-1 a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timișului, în anii 70.

În 1983, la inițiativa regretatului arheolog Florin Medeleţ, sanctuarul a fost mutat într-o cameră a Castelului Huniade. Sanctuarul de la muzeu e însă mare parte o replică, dar nu la scara reală, pentru că nu exista spaţiu suficient. Așa se face că specialiștii de la muzeu au luat decizia ca sanctuarul să fie reconstruit de la zero, la scară originală.

Noi vom pune acolo, în mijlocul clădirii, sanctuarul refăcut la dimensiunile lui reale. El acum, la Muzeul Banatului, e într-o încăpere mai mică. Castelul, din rațiuni militare, are încăperi boltite și destul de mici. Sanctuarul era mai mare. Avea în jur de 10 metri lungime și 6 metri lățime. Era o clădire mare. Oricine vede azi în muzeu statuia centrală, realizează că ceva nu este în regulă între dimensiunea statuii și clădirea din jur. E micuță față de ditamai statuia. Dacă o pui la dimensiuni reale, ea are deja coerență. În lumea aceea, statuia asta masivă, centrală, reprezenta divinitatea pe care ei o venerau. E o oportunitate să o putem reconstitui aici la scara reală”, a declarat muzeograful Dan Ciobotaru.

„E unul din cele mai vechi și importante sanctuare din istoria culturii europene”

Lucrările de reconstrucție ale sanctuarului vor începe undeva la sfârșitul lunii decembrie, după ce va fi gata amplasamentul. Deschiderea pentru vizitatori ar putea să aibă loc în martie 2023.

De ce să vadă un astfel de sanctuar. Face parte din cultura universală. Nu e un obiectiv care ne aparține, ci aparține culturii europene. E unul din cele mai vechi și importante sanctuare din istoria culturii europene. El a fost distrus, incendiat intenționat, într-un conflict dintre comunități. A fost acoperit cu pământ și asta a făcut să se și păstreze foarte bine. A putut să-și păstreze foarte bine multe lucruri din interioare. În lumea aceea, în antichitate și preistorie, statuia asta masivă, centrală, reprezenta divinitatea pe care ei o venerau. În fiecare zi, cei care lucrau în cadrul templului pregăteau hrană, făceau diferite procesiuni, iar în anumite zile speciale toată comunitatea se strângea în jur și participau la ritualurile respective”, a mai spus Dan Ciobotaru.

Muzeu etnografic dintr-o casă tradițională

Între timp, primăria din Parța se pregătește și ea de primirea turiștilor. O casă veche din localitate, nu departe de punctul muzeal, va fi restaurată și transformată în muzeu etnografic.

Noi încercăm să legăm acest muzeu și de alte lucruri. În aceeași intersecție cu muzeul avem patru biserici. Cea mai veche a fost construită în 1851, dar și celelalte sunt vechi. Cea mai tânără are 110 ani. De asemenea, lângă această clădire care se construiește avem o casă foarte veche, tradițională. Vrem să o reamenajăm și să o transformăm într-un muzeu etnografic, unde să păstrăm tradițiile vechi ale comunităților din Banatul de pustă așa cum erau ele acum 100-130 de ani”, a afirmat Daniel Drăgan, primarul comunei Parța.

Un alt deziderat este conectarea localității Parța cu pista de biciclete de pe digul canalului Bega. Traseul ar putea începe la Sânmihaiu Român, și va putea continua spre Ciacova, Banloc și mănăstirea de la Partoș.

Sunt străini care vin în România încă înainte de Revoluție și vor să vadă acest loc. Vin și în ziua de astăzi, chiar dacă muzeul este închis, fac cerere și sunt primiți în castel, să vadă sanctuarul, pe care-l consideră foarte important. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că locuitorii unui oraș cu 400.000 de locuitori trebuie să meargă undeva. Școlile trebuie să-și scoată copiii undeva. O excursie de o zi, care are oprire aici, o plimbare în jur, contează foarte mult pentru ei. Pot vedea ceva ce le rămâne în minte, să aibă un patriotism local. Noi vom utila acest muzeu, vom avea personal care să prezinte oamenilor obiectivul, dar trebuie ajutat de comunitatea locală să crească”, a mai spus Ciobotariu.

„Peste câțiva ani, Parța o să fie un brand”

Când se va deschide muzeul, locuitorii din Parța vor avea cu să se mândrească.

E un lucru extraordinar, pentru că pune Parța pe harta turistică, nu doar al județului Timiș, ci și a României, dar chiar și a Europei. Puține locuri se pot lăuda cu orașe care să aibă 6.000 de ani vechime. Și oamenii de acum 6.000 de ani construiau case cu etaj. Suntem vechi, cum zicea un clasic. Și ăsta e un lucru extraordinar. Putem să fim mândri. Peste câțiva ani, Parța o să fie un brand”, a spus preotul ortodox Simion Bistrean.

Punctul muzeal de la Parța este realizat printr-un proiect transfrontalier România-Serbia, părții românești revenindu-i în jur de 400.000 de euro.

Sursa: https://adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ