NOUTĂŢI în proiectul de modificare a normelor Codului Fiscal. Ce se întâmplă cu veniturile din chirii

245

Potrivit unui proiect de modificare a normelor Codului Fiscal, contractele de închiriere din care rezultă veniturile impozabile, nu vor mai trebui înregistrate la Fisc, de către cei care încasează venituri din chirii din care rezultă veniturile impozabile. În schimb, conform prevederii proiectului de norme, obligaţia celor care obţin venituri din chirii este să depună la Fisc în termen de 30 de zile de la încheierea contractului, declaraţia fiscală unică (formularul 212).

Aceste modificări vor fi aplicate efectiv, după ce, Proiectul de hotărâre de Guvern care a fost pus în dezbatere la Ministerul Finanţelor Publice săptămâna trecută, va  fi adoptat de Executiv şi publicat în Monitorul Oficial. Potrivit precizării

Ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, Declaraţia fiscală unică (Declaraţia 212), recent introdusă în legislaţie pentru declararea, impozitarea şi taxarea veniturilor extrasalariale, va deveni titlu executoriu atunci când se va atinge scadenţa la obligaţiile de plată, astfel că executarea silită a contribuabililor restanţieri se va putea face mult mai repede decât în prezent. Executarea silită fiscală se face de către executorii ANAF, şi nu de către executorii judecătoreşti.Termenul de plată pentru sumele declarate în formularul 212 este data de 15 martie a anului următor realizării venitului. Până la acest termen, contribuabilii pot face plăţi în baza formularului depus la ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ