Cititori și ascultători au ocupat Piața Sfântul Gheorghe pentru a realiza o ”Filă de calendar”. Foto

271

Consiliul Județean Timiș și Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” au transformat Piața Sfântul Gheorghe într-o imensă pagină de calendar. Manifestarea se înscrie în seria de evenimente comemorative ce au ca țel păstrarea vie a celor întâmplate cu o sută de ani în urmă. De fapt este chiar o retrospectivă… epocală: „Filă de calendar”.

Evenimentul, care reconfirmă statutul de Capitală a lecturilor publice al Timișoarei, are la bază un concept nou: calendarul lunii aprilie 1918 a fost desenat în amfiteatrul din Piața Sf. Gheorghe. Datele semnificative sunt ilustrate prin texte din sau despre epocă. Istoria mică și mare, pitorescul și faptul decisiv își găsesc o reflectare vie în publicațiile vremii, de unde provin fragmentele lecturate. Fila de calendar va avea loc în fiecare lună, proiectul punctând istoria lui 1918. Cu aceeași ocazie, va fi lansat semnul de carte aferent lunii mai, consacrat, de asemenea, Centenarului.

Multe zeci, poate chiar peste o sută de participanți au ținut să fie de față la ineditul moment. Marea majoritatea din ei au fost tineri, semn că interesul față de fapte și scrieri din trecut încă este viu.

Sub bagheta lui Tudor Crețu a fost predată ștafeta lecturii de la un participant la altul. Printre lectori au fost: Traian Stancu vicepreședintele al Consiliului Județean, Nicu Vlad din partea asociației seniorilor orașului sau scriitorul Mircea Pora. Fiecare din ei au adus aminte despre un fragment din scrierile dedicate anului unificator 1918.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.