23 C
Timișoara
miercuri 1 mai 2024

Noi volume apărute la Memorialul Revoluției VIDEO

Memorialul Revoluției din Timișoara și-a asumat de trei decenii o grea și onorantă misiune. Nimic din ce s-a întâmplat în acel Decembrie al revoltei nu trebuie să fie uitat. Zecile de victime și familiile lor trebuie să fie cunoascute dar și legăturile dintre evenimente trebuie scoase la lumină.

Consecvenți acestei meniri dar și multe altele, acum la final de an la Memorialul Revoluției ai fost lansate încă patru noi volume menite a mai împrășia din ceața ce s-a lăsat peste acei ani de început ai democrației noastre fragile.

Gino Rado, ca președinte al instituției dar și coordonator al aparițiilor editoriale a făcut vineri oficiile de gazdă prezentând cărțile.
Au avut câte o opinie pertinentă despre cărți procurorul militar general în rezervă Romeo Bălan, conferențiaruldoctor Lucian Ionică și lectorul doctor Lucian -Vasile Szabo.

Volumele sunt într-o ordine aleatorie: „După 30 de ani, Moștenirea otrăvită a comunismului”, numerele 25 și 26 din revista Memorial 1989, precum și al doilea număr din buletinul științific și de informare, o culegere de texte traduse în limba germană.

Lucian Ionică a precizat despre importanța acestor studii științifice publicate an de an argumentând: „Un adult care are 30 de ani ce știe de Revoluția din Decembrie 1989 de la Timișoara? A aflat câte ceva ceea ce i-au spus părinții, dacă părinții i-au spus ceva, mai știe ceea ce a citit sau a auzit la radio și tv, a mai aflat ceva la școală dacă i s-a spus. Asta nu asigură o cunoaștere temeinică și exactă a revoluției, un eveniment extrem de complex pentru noi și pentru țară. Atunci Memorialul Revoluției de la Timișoara oferă lucrări ale unor specialiști care tratează diverse aspecte, dar și lucrări care prezintă o imagine globală a revoluției. Aceste lucrări trebuie consultate și citite pentru a se înțelege acest moment crucial în istoria României care a schimbat fundamental destinul nostru”, a explicat profesorul Lucian Ionică.

Gino Rado a explicat situația destul de grea în care se află instituția: „Memorialul Revoluția a simțit din plin această pandemie și de aceea sosesc mult mai puțini vizitatori, iar proiectele sunt mult mai dificil de făcut, dar și mai dificil de finanțat. Totuși am reușit să scoatem patru volume. Să ne îndeplinim obiectivul pe care l-am avut pe acest an. Revistele au conținut bogat și vom încerca să ne dezvoltăm. Ne-am axat pe studii despre ceea ce s-a întâmplat în 1989 și vom încerca să dezvoltăm mai mult cercetarea comunismului, capitolul teroarea comunismului”.

Un lucru absolut meritoriu, menit a da anvergură internațională celor publicate la editura dedicată Revoluției Române, este faptul că unele apariții sunt traduse și în limbi de circulație internațională. O seamă de volume au și o traducere în germană ce fac aceste cărți mai accesibile călătorilor de peste hotare. Se știe că Germania a trecut la rândul său printr-o experiență totalitară. Este și o urmare a excelentei colaborări dintre Memorial și Forumul Democrat German de la noi din oraș.

Astfel revista nr 2 a apărut tradusă în limba germană. „Încercăm să le publicăm și în germană și în engleză, pentru ca publicul din Occident vizitator să înțeleagă mai ușor Revoluția din Decembrie 1989”, a mai adăugat Gino Rado.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

A murit unul dintre cei mai importanți scriitori americani din ultimele decenii

Romancierul Paul Auster a murit la 77 de ani. Scriitorul american avea cancer pulmonar, după cum au confirmat apropiații săi. În luna martie 2023...

Timișoara se află într-o competiție strânsă pentru a deveni ,,Destinația Anului 2024”

Banatul figurează la trei secțiuni în competiția națională Destinația Anului 2024. Orașul Timișoara și Domeniile de Murani – din Timiș, dar și restaurantul Kibuț...

Citește și :