Nivelul alocațiilor pentru copii în Austria este inechitabil și îngrijorător, crede Pavel Popescu

277

Îngrijorat de urmările ce vor decurge din recentele măsuri pe care administrația austriacă dorește să le aplice alocațiilor copiilor, deputatul liberal Pavel Popescu a luat atitudine. A scris o scrisoare deschisă ce cu siguranță va ajunge și la destinatar. Că doar depărtarea de la București la Viena nu e foarte mare. Poate dacă o scria la Timișoara erau și mai mari șansele să ajungă rapid (noi fiind la jumătatea distanței). Iată mai jos textul integral al misivei, în limba română:

Scrisoare deschisă către Sebastian Kurz, Cancelarul Austriei (RO)

Dragă domnule Cancelar Kurz, dragă Sebastian,

Cu toată simpatia pe care ți-o port nu pot să nu remarc, cu tristețe, că măsura privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din țara ta este inechitabilă și îngrijorătoare.

Sunt convins că știi și tu ceea ce toată lumea de bună credință știe – că măsura aceasta încalcă legislația comunitară, ceea ce se va lămuri mai devreme sau mai târziu. Altceva însă mi se pare a fi mai îngrijorător față de această abordare injustă, faptul că ea este susținută de un politician tânăr ca tine. Ți-o spune un om tânăr dintr-o țară membră parteneră cu țara ta care s-a implicat în viața politică nu de mult.

Dragă Sebastian,

Copiii sunt ultimii la care trebuie ajuns când e vorba de educație, sănătate și buget, iar asta ar trebui să se întâmple în orice țară din întreaga comunitate europeană. Copiii sunt singura investiție reală pe care o facem în viitor. Asta dacă mai luăm în calcul viitorul, dacă mai credem în el. Nici eu, nici tu nu vom fi mereu tineri și puternici pe cât ne închipuim că suntem azi. Copiii de azi, dragul meu, sunt nimeni alții decât tinerii care ne vor privi în ochi peste puțin timp și de la care vom aștepta o continuare a vieții, cu tot ce presupune ea, decentă.

Pot înțelege politica economică a Austriei, pot înțelege că vreți să faceți economii, dar găsiți alte soluții, mai inteligente, mai demne, mai legale.

De aceeași părere sunt și familiile de tineri români care muncesc în Austria, cu care am vorbit și care își aduc propria contribuție la creșterea PIB-ului austriac prin plata către toate bugetele a taxelor și impozitelor.

Ce va urma după această măsură nedreaptă? Lucrătorii străini din țara ta vor fi plătiți la nivelul țărilor din care provin? Și-atunci, unde e ”mai multă Europă”? Cum rămâne cu ”strategia pentru atragerea muncitorilor calificați din restul lumii astfel încât economia să devină mai competitivă, mai dinamică și bazată într-o mai mare măsură pe cunoaștere”? Dar cu „oferirea unei mai bune îngrijiri a copilului, introducerea unor politici fiscale în avantajul familiilor și susținerea concediului parental”?

Prima condiție să fii credibil atunci când afirmi că îți asumi și susții toate aceste valori (am enumerat doar câteva) este să nu te îndepărtezi de ele.

Cu prietenie,
Pavel Popescu, deputat PNL, membru PPE”.

LĂSAȚI UN MESAJ