Naivitatea aproape copilărească a liberalilor timişeni

357

În foarte puţin timp, în maxim o lună, PNL îşi  va completa prin alegeri o formulă de conducere în Timiş. Se vor confrunta cel puţin două echipe, prima fiind definită prin conservatorismul cunoscut, cu primarul Timişoarei (din nou) candidat la preşedinţia filialei, iar a doua venind de niciunde, dar cu elan, reprezentată de fostul cel mai tânăr primar din ţară, Alin Nica.

E de aşteptat ca prima echipă să grupeze cei mai mulţi susţinători, cel puţin în deschiderea acestei perioade de campanie politică internă, iar cea de-a doua să îi alinieze pe contestatarii lui Nicolae Robu, şi chiar pe unii liberali ce îşi permit independenţa, în jocul mic, dar vulcanic, al politicii locale.

Probabil că influenţa asupra delegaţilor la alegeile judeţene din PNL se va juca până în ziua organizării alegerilor. Liderii celor două grupări interne îşi vor etala public promisiuni politice şi idei de viitor, care mai de care mai aplecat asupra sensibilităţilor şi hatârurilor colegilor ce vor participa la procesul electiv intern. E de prevăzut că în toată această perioadă fie se vor adânci anumite neînţelegeri din trecut, fie se va negocia intens ştergerea cu buretele a vechilor datorii neplătite, pentru noi alianţe.

Nu se întrezăreşte în spaţiul public local o cât de mică undă de trezire a liberalilor. Acum, când s-au consacrat în postura de principal actor politic al opoziţiei din România, şi când puterea guvernează cu un premier provenit din politica timişoreană, liberalii din Timiş par a fi renunţat la orice iniţiativă determinată pentru dialog politic sau confruntare argumentată cu puterea, aşa cum ar fi normal să vedem din partea opoziţiei: să ia fie poziţii contestatare faţă de deciziile guvernanţilor, ori să propună intervenţii guvernamentale ferme.

Liberalii par resemnaţi, nici nu amendează politica puterii şi nici nu vin cu deschideri pentru dialogul ce poate conduce gradual la un acord politic de viitor, cu propuneri şi chiar viziuni politice alternative pentru Timiş. În afara listei lui Robu, cu cele 15 proiecte majore pentru Timişoara, aliniate pentru finanţare guvernamentală, liberalii nu mai spun nimic, par că l-ar lasa intenţionat în izolare pe Robu, în veşnica lui cruciadă solitară. Ceea ce este un joc pierzător. Nu pe Robu îl izolează.

Fără să fie nevoit să-şi asume foarte explicit şi în detaliu interesele judeţene, PSD va promova la minim liniile de finanţare pentru proiectele Timişului. Asta din cauză că la Bucureşti lupta pentru finanţarea proiectelor locale este un război fără reguli, nicidecum un sport al eleganţei. Nimeni nu pune nimic pe tavă. Chiar în cea mai recentă vizită la Timişoara, aflat la braţ cu ministra de la dezvoltarea locală, Premierul i-a îndemnat pe cei din administraţia locală din Timiş să nu aştepte atât de multe de la bugetul de stat. Normal, dacă Premierul nu trebuie să promită mai nimic, nici azi, nici mâine, nici poimâine, atunci nici nu va avea argumente în pocneala de la masa negocierilor din Bucureşti, pentru ca să găsescă bugete semnificative şi pentru Timiş.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece şi să nu ne punem mari speranţe în eleganţa cercului puterii, despre care să continuăm să credem că ar fi ales un om din Timiş pentru funcţia de premier pentru ca acesta să susţină tocmai dezvoltarea vestului ţării. Este o eroare în care se află liberalii, o naivitate.

Cu alte cuvinte, liberalii se prefac că nu-i treaba lor, că mizele locale şi judeţene nu sunt în grija lor, ca grupare politică a opoziţiei (atât de confortabile).

E un joc al opoziţiei slabe, care înclină obsesiv spre postura de spectator, cu ochii pe (ne)realizările guvernării, sperând că nereuşitele puterii le vor aduce creşteri electorale.

Jocul copilăresc al alegerilor interne fără mesaje cu adevărat politice, în care niciun candidat nu spune aproape nimic politic despre putere, despre politicile Guvernului, despre măsurile de la Consiliul Judeţean sau din Consiliul de Dezvoltare Regională Vest, din cauză că Premierul este din Timiş şi, prin urmare, se bănuieşte că acesta ar fi un motiv plauzibil al maximizării susţinerii guvernamentale (pe model Boc) pentru judeţul nostru, nu este altceva decât o mare naivitate.

Mai ales acum, când conducerea Guvernului este (pentru prima dată) în mâna unui politician din Timiş, cu atât mai tentant ar trebui să fie pentru liberali să crească miza, în dialog cu puterea, cu atenţie pentru interesele acestui judeţ, dicolo de interesele de grup sau de cele private (sau, mă rog, în paralel cu acestea).

Alegerile interne din PNL pot trece cu bine, în linişte şi pace, cu negocieri şi mici convulsii, cu o aparentă competiţie internă asigurată, fără bătăi de cap. Momentul va fi pierdut pentru liberali, dacă nu vor realiza că avantajul de a avea ca şef al Guvernului un politician din Timiş este o rară ocazie de a creşte miza jocului politic local şi regional, de a comunica public fără ezitare despre proiecte de viitor importante în Timiş, la care puterea actuală este obligată să adere, pentru care susţinerea Guvernului este de nerefuzat.

Nu va fi nimeni avantajat dacă în cadrul alegerilor şi competiţiei din PNL nu se va vorbi deschis despre cum văd liberalii viitorul politic şi administrativ al Timişului, dacă cei care spun că pot conduce PNL nu vor intra cu curaj în comunicare, chiar acum, când pesediştii sunt la putere şi la Guvern şi la Consiliul Judeţean, ca să arate că cei din opoziţie au vână, idei politice şi talent de a le susţine, astfel că cei de la putere nu sunt de capul lor.

În naivitatea aproape copilărească pe care o dovedesc liberalii din Timiş, îl lasă pe cel mai slab comunicator al lor, primarul Timişoarei, să vorbescă despre care sunt proiectele majore ale acestui judeţ. În consecinţă, ceea ce spune principalul partid de opoziţie în Timiş nu prea contează. Naivitatea liberalilor tocmai în asta constă, în gestul de a absenta deliberat din spaţiul public, lăsându-i pe cei de la PSD să imprime tonul agendei publice. O eroare strategică ce nu le va aduce pe viitor nici consolidare politică internă, nici resurse de negociere cu puterea, dar nici încredere electorală, indiferent cine o să fie preşedintele PNL Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.