Doar 8% din firmele din România sunt străine, dar acestea deţin 40% din active, 25% din angajaţi şi asigură 80% din exporturi

144

Forţa de muncă din România a suferit o schimbare structurală consistentă în ultimii 10 ani: în industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de muncă, dar a crescut numărul angajaţilor din IT (cu 80.0000), comerţ (cu peste 200.000) şi cei din administraţia publică- cu 200.000, a spus marţi Vasile Iuga, senior adviser PwC, la o conferinţă organizată de cursdeguvernare.ro. Iuga s-a mai referit şi la aportul adus economiei româneşti de companiile cu capital străin. „Capitalul străin reprezintă 8% din numărul de companii din România, are 40% din active, un sfert din angajaţi, 80% din exporturi şi o productivitate de trei ori mai mare decât industria românească”, a precizat Iuga.

Senior adviserul PwC a ţinut să demonteze mitul potrivit căruia România este piaţă de desfacere a UE. Deficitul comercial al României este -în cea mai mare parte- produs de comerţul extern cu ţările fostului grup Vişegrad. România nu e piaţă de desfacere a UE, ca dovadă înregistrăm excedent comercial cu multe din ţările avansate”, a mai spus Iuga.

Iuga consideră că diferenţa dintre numărul de firme pe cap de locuitor din România şi media europeană (22 la noi, faţă de o medie de 43 în UE) se datorează unui spirit antreprenorial „mai timorat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.