Mugește Facebook-ul de oi

289

Înainte de 1989, de câte ori se schimba conducerea unei instituții, prima măsură era una aparent idioată: se schimba intrarea în incintă. Am scris „aparent idioată” fiindcă decizia avea consecințe mult mai profunde în comunitatea instituției decât pare la prima vedere. De regulă, angajații făceau un un drum mult mai lung decât dacă ar fi intrat pe poarta principală, așa că, în fiece dimineață, noua conducere era „gratulată” cu îndesate sudălmi. O să spuneți, de îndată, că noua conducere trebuie să fi fost tâmpită alegând o asemenea decizie. Nu era deloc tâmpită. În profunzime, o asemenea măsură transmitea cel mai important mesaj de putere: nu mai e cum a fost până acum! De acum înainte, noi stabilim regulile jocului!

Cam acesta e și sensul deciziei actualului ministru al Turismului de a schimba logo-ul de țară al României: frunza, cu oaia. Îndrăznesc să spun asta fiindcă, dincolo de polemica ridicolă cu privire la oportunitatea înlocurii frunzei cu oaia, se află această virilă formă de exprimare a puterii. Și mă mir foarte tare că nici Sorin Grindeanu și nici Liviu Dragnea nu au înțeles că nu este vorba despre o Oaie ce înlocuiește o Frunză, ci despre Simbolul PSD care dă jos Simbolul PDL. E ca și cum ai înlocui un drapel, o stemă, un simbol național. Cu toate conscințele psihologice de rigoare.

Cât privește oportunitatea apariției oii în heraldica românească, cred că acest amabil animal nu e deloc un amabasador fericit al României peste hotare. În primul rând, niciun trăitor din afara granițelor României habar nu are despre ce va să zică Miorița. Iar eu sunt sigur că această nefericită ignoranță e de bun augur: cine dracu’  ar înțelege ceva dintr-o baladă cu o oaie ce îi spune unui cioban că ceilalți doi vor să îl omoare. Iar dânsul, în loc să reacționeze, stă la o șuetă cu mioara și își imaginează cum îi va fi înmormântarea.

Evident că interpretarea mea a celebrei balade Miorița e simplificatore și tâmpă. Dar asta știm vreo sută de români cultivați. Nu mai mulți! Pe când un slogan e făcut pentru milioane de turiști semianalfabeți care nu înțeleg nici specificul poporului român din transhumanță, nici că oaia e un simbol creștin. Dimpotrivă, acești ucenici analfabeți ai Wikipediei ar fi tentați, mai degrabă, să ne considere musulmani fiindcă, nu-i așa, oaia e un aliment așezat pe soclul gastronomic al islamului.

Și nu pot încheia articolul meu de azi fără a da prinosul meu de admirație nețărmurită actualului PSD care ne-a dăruit un ministru al Agriculturii cum este Petru Daea. Care va rămâne pururi în istoria ovinologiei mondiale cu această definitivă propoziție ecvestră: „Oaia este o statuie vie”.

3 COMENTARII

  1. Nici frunza nu a fost o optiune tocmai inspirata (rauvoitorii si-ar imagina imediat o Udrea in costumul natural al Evei, cu frunza pozitionata strategic, si ar face legatura cu Udrele noastre apolitice care „muncesc” in program de noapte pe strazile oraselor din Europa), dar oaia este o alegere de-a dreptul nefericita, invita la „interpretari” deloc avantajoase. Legat de titlu: vacile mugesc, oile behaie.

  2. Evident că vacile mugesc, dar verbul nu are doar sensul propriu, ci și unul figurat. Verbul „a behăi” nu se potrivea cu ideea.

  3. ..”Și mă mir foarte tare că nici Sorin Grindeanu și nici Liviu Dragnea nu au înțeles că nu este vorba despre o Oaie ce înlocuiește o Frunză, ci despre Simbolul PSD care dă jos Simbolul PDL”…..;
    eu cred..că au înțeles f f bine!..că ,de fapt,chiar vor …acea schimbare de care aminteați…!..

LĂSAȚI UN MESAJ