Mongolia, a 105-a ţară care renunţă la pedeapsă capitală!

140

Sunt 105 state care au abolit pedeapsa capitală! Mongolia este ultima ţară unde se ia această decizie: parlamentul de la Ulan Bator a votat un cod penal prin care se renunţa la execuţii.

„Nu există o creştere semnificativă a crimelor în ţările unde nu există pedeapsa cu moartea”, consideră Khishigdemberel Temuujin, ministrul mongol al justiţiei, ca o concluzie a deciziei de a renunţa la pedeapsă capitală. De altfel, preşedintele Tsakhiagiin Elbegdorj a oprit execuţiile imediat după sosirea sa la putere, acum câţiva ani.

„Această evoluţie este extrem de încurajatoare şi este un exemplu concret de progres pozitiv în lupta pentru drepturile omului pentru toţi, inclusiv pentru persoanele vinovate de crime oribile”, consideră Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein.

Pedeapsa capitală, în SUA, Japonia şi China. În Europa – Belarus

Numărul ţărilor în care este păstrată pedeapsa capitală a scăzut de la aproape 180 în 1960, la câteva zeci în prezent, printre care se numără SUA, Japonia şi China, dar şi Arabia Saudită, Iran, Irak şi Afganistan. China se află pe prima poziţie în lume după numărul execuţiilor, respectiv circa 3.000 pe an.

Singura ţară europeană unde se recurge la pedeapsă capitală este Belarus, unde peste 400 de persoane au fost executate în ultimii 25 de ani. Atentatele teroriste de la Paris, din 13 noiembrie, au generat reacţii pro – pedeapsa capitală în rândul francezilor. De pildă, în La Seyne-sur-Mer a fost instalat un panou cu un mesaj clar adresat lui Francois Hollande: „Domnule preşedinte, să schimbăm legea! Moarte pentru terorişti şi pentru complicii lor!”

LĂSAȚI UN MESAJ