Dacian Cioloş: în 2016, lăcaşurile de cult, fără alocare bugetară

138

Lăcaşurile de cult nu au alocare bugetară în 2016! Premierul României Dacian Cioloş a ţinut să pună lucrurile la punct, după ce acum câteva zile părea că a căzut „la pace” cu Patriarhul Daniel.

Dacian Cioloş: e importantă implicarea enoriaşilor, a credincioşilor şi a autorităţilor locale

„Lăcaşurile de cult nu au alocare bugetară în bugetul de stat, pe de o parte pentru că avem alocări pentru culte şi cheltuielile cu salariile în urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact şi pe partea de culte, pe de altă parte faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investiţiile care se fac în lăcaşuri de cult nu sunt importante, dar cred că aici e importantă implicarea enoriaşilor, a credincioşilor şi a autorităţilor locale”, s-a menţinut ferm pe poziţie Cioloş. (foto https://www.facebook.com/dacianciolos).

Acesta spune că a simţit „o tensiune foarte mare în societate legată de aceste lucruri”, însă crede că „trebuie să vedem cum facem să depăşim aceste tensiuni şi aceste conflicte din societate, care nu fac bine nici de o parte, nici de alta”.

Anul viitor, conform proiectului de buget pe 2016 prezentat de Ministerul Finanţelor, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de lăcaşuri de cult existente. Aceasta, după ce, în 2014 şi anul acesta, Executivul lui Victor Ponta a alocat, în total, aproximativ 325 milioane de lei (circa 70 de milioane de euro) pentru asemenea cheltuieli.

Vestea cade cum nu se poate mai prost pentru Patriarhia Română şi a sa Catedrală a Mântuirii Neamului: costurile pentru construcţia ei se ridică la 80 de milioane de euro, iar construcţia este cam la jumătate!

Patriarhul Daniel a înţeles că se dau bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Patriarhia Română a anunţat acum câteva zile rezultatul unei convorbiri telefonice a premierului Dacian Cioloş cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Domnul Premier a precizat faptul că noul buget pe anul 2016 prevede o creştere a salariilor clerului şi că Guvernul României va căuta soluţii pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcţie de posibilităţi, să fie sprijinite şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie”. După cum se vede, Cioloş are altă părere!

LĂSAȚI UN MESAJ