Mircea Mihăieș dă lovitura din nou cu „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei”

46

Mircea Mihăieș, critic literar, eseist, publicist și profesor universitar al Universității de Vest din Timișoara, obține prestigiosul premiu special al juriului, în cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019.

Timișoara culturală se bucură de un succes de mare valoare pe care profesorul universitar Mircea Mihăieș, din cadrul Facultății de Litere, Istorie şi Teologie a Universității de Vest din Timișoara, îl obține prin câștigarea premiului special al juriului în cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019, pentru publicarea la Editura Polirom, în 2019, a volumului „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei”.

Juriul care a selectat cartea premiată a fost format din Mihai Zamfir, președinte, alături de Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu. La secțiunea dedicată premiului special din cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019 a avansat inițial trei propuneri în lista de scriitori nominalizați:

 Ștefan Bolea, Jung și filosofia umbrei, Tracus Arte
 Corina Ciocârlie, Andreea Răsuceanu, Dicționar de locuri literare bucureștene, Humanitas
 Mircea Mihăieș, O noapte cu Molly Bloom, Polirom

Despre „O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei” autorul declara: „O noapte cu Molly Bloom este povestea unui personaj care ilustrează acut şi subminează radical ideea de pasiune amoroasă în cultura occidentală a ultimelor secole. Molly Bloom e şi „nevasta veselă” din Windsorul shakespearian, e şi Moll Flanders, şi Fanny Hill, şi sora mai mică şi mai puţin nevrotică, dar mai îndrăzneaţă a Annei Karenina şi a Emmei Bovary, şi Justine a lui Sade, şi Venus în blănuri, şi eroina unei Histoire d’O ce n-a mai fost scrisă, şi o Simone de Beauvoir avant la lettre. Molly Bloom se află la răscrucea mentalităţilor, percepţiilor şi sensibilităţilor premoderne şi moderne. Atunci cînd nu le-a înfrînt, a ştiut să-şi facă din ele un aliat. Le-a cucerit ori şi le-a asumat, în toate ipostazele ei: Molly imperiala. Molly impudica. Molly carusel. Molly naturalis. Molly triplex. Molly din Troia. Molly de piatră. Molly postmeridian. Molly nocturna. Molly sola. Molly asamblaj. Molly mille-feuilles. Molly grande-bouffe”.

Toate nominalizările acestei ediții a Premiilor Uniunii Scriitorilor din România se găsesc la adresa web:
https://uniuneascriitorilor.ro/2020-09-02-nominalizari-la-premiile-uniunii-scriitorilor-din-romania-pentru-anul-2019

LĂSAȚI UN MESAJ