Lumea folclorului bănățean a rămas mai săracă

134

Dumnezeu a vrut ca astăzi, în prima zi a Festivalului Inimilor, Toma Frențescu să plece la El, luând cu sine marea poveste a „Timișului”, a jocului, a folclorului bănățean.
Născut la 13 septembrie 1947, în localitatea cărăşană Borlova, Toma Frenţescu este absolvent al Facultăţii de Fizică şi Chimie a Universităţii din Timişoara, promoţia 1968. În perioada 1974–1981 a urmat cursurile de coregrafie organizate de Ministerul Culturii, fiind atestat maestru coregraf.
A pregătit mai multe formaţii coregrafice din şcoli, cămine culturale, facultăţi, case de cultură, a montat suite la ansambluri din Caransebeş, Deva, Sibiu, Bucureşti, în Serbia şi Canada. A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale, cu formaţia de dansuri din Borlova (1970, 1972, 1974), cu ansamblurile studenţesti „Datina” (1984, 1986), „Doina Timișului” (1988, 1990) şi bineînţeles, cu Ansamblul „Timişul”.
„Cu vorba blândă şi chipul luminat de fervoarea organizării unui nou eveniment folcloric, cu făloşenia bănăţeanului de la munte şi eleganţa celui din pustă, Tomiţă, cum îl dezmiardă cei apropiaţi, deloc puţini, rămâne o emblemă a culturii tradiţionale din vestul ţării. Pe viața folclorică a Timișoarei și-a lăsat o amprentă clară, iar din Ansamblul „Timișul” a făcut un brand recunoscut în toată Europa şi o solidă școală de dans și folclor.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sursa: Viața Banatului / Dorin Aga; TVR Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.