4.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

,,Lăsați-ne pe noi să fim profesori, iar pe elevi să fie elevi”. O decizie aiuritoare a ministrului Educației produce ilaritate printre profesori

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Monica Anisie, liderii celui mai important sindicat din învățământul preuniversitar din Județul Timiș solicită acesteia să renunțe la o prevedere cel puțin ciudată prevăzută în cea mai recentă hotărâre emisă de minister.

Este vorba de posibilitatea, în fapt de obligativitatea ca stabilirea notelor elevilor, după filnalizarea cursurilor susținute on-line, să fie făcută de profesori numai după obținerea acordului părinților!

Cu alte cuvinte, ministrul educației dă frâu liber unei măsuri fără precedent în istoria învățământului românesc! Anume, ca notele sa fie negociate, probabil ca prețurile la piață, de profesori împreună cu părinții elevilor.

Dincolo de pitorescul situației pomenite, o asemenea măsură va crea un precedent aberant, întrucât, se știe, actul pedagogic, în lipsa unei evaluări pertinente din partea cadrului didactic, are toate șansele să devină o formă fără fond, vorba marelui critic literar, fondator de școală și cultură românească, Titu Maiorescu.

Redăm, mai jos, poziția integrală a sindicatului timișean:

,,Stimată doamnă ministru, Sindicatul Independent al Învățamântului Preuniversitar din Județul Timiș vă înaintează această scrisoare deschisă pentru a ne manifesta indignarea față de prevederile art.1, pct.8, lit.d din OMEC nr.4249/2020 „Valorificarea activității on-line prin calificativ /notă se face cu acordul părintelui sau susținătorului legal”.

Faptul de a cere acordul părintelui/susținătorului legal pentru notarea activității on-line este un act care subminează autoritatea profesorului și ne pune pe noi, profesorii, într-o postură cel puțin umilitoare.

Ca profesori într-o instituție de învățământ, noi știm că evaluarea trebuie să fie făcută corect și, în acest sens, avem criterii și standarde de performanță care ne ghidează procesul instructiv și educativ.

De asemenea, respectăm principiul conform căruia orice notă pe care o acordăm trebuie justificată prin dovezi clare. Mai știm că elevul trebuie să fie informat și să primească toate explicațiile cu privire la nota obținută.

A cere consimțământul elevului sau al părintelui pentru notarea elevilor nu se încadrează în principiul menționat mai sus. Este un act imposibil de utilizat, pentru că oferă un drept discreționar părintelui de a favoriza o evaluare subiectivă și neunitară, ceea ce crează un precedent cu totul nefast pentru procesul de învățare, în general.

Ne dorim cu toții să fim profesioniști, adică profesori autentici, prin urmare, dorim, în chip natural, binele sistemului de educație și învățământ.

De aceea vă cerem cu insistență renunțarea la acest sistem de notare. Noi îi formăm pe acești copii ca să devină membrii responsabili ai societății de mâine, viitorul acestei țări. Lăsați-ne pe noi să fim profesori, iar pe elevi să fie elevi”.

Alte subiecte :

Citește și :