La Timișoara se modelează viitorul orașelor

59

Cea de-a cincea ediție a Urban Talks, parte a unei serii de evenimente create de UrbanizeHub din simpla nevoie de conectare a oamenilor care doresc să modeleze viitorul orașelor, are loc pe 4-6 Octombrie, la Timișoara.

În cadrul ediției de anul trecut a fost anunțată în premieră Alianța Vestului. Anul acesta conferința se desfășoară sub înaltul patronaj al Administrației Prezidențiale, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan deschizând conferința.

Evenimentul de la Timișoara este împărțit în două secțiuni: Conferința Urban Talks din prima zi, 4 Octombrie care va reuni experții Băncii Mondiale și Comisiei Europene, primarii orașelor din Alianța Vestului, experți internaționali din Olanda și Suedia, unele companii si start-up-uri ce oferă soluții locale pentru probleme globale. Conferința se ține în Aula Magna a Universității de Vest.

Cea de-a doua și a treia zi vor fi dedicate unui concurs de soluții pentru orașe, un Hackathon de Inovare Urbană pe probleme de mobilitate urbană, în încercarea de a găsi soluții inteligente pentru traficul și aglomerația din orașele din România. Premiile cumulate la acest concurs vor ajunge la 3.000 de euro. Sunt așteptați arhitecți, urbaniști, oameni din tech sau din societatea civilă care au idei legate de cum să transformăm un oraș, astfel încât să devină mai prietenos cu locuitorii săi.

În cadrul evenimentului se vor lansa două rapoarte elaborate de experții Băncii Mondiale: România Metropolitană și Ghid de Bune Practici în Domeniul Dezvoltării Urbane, ce vor fi înmânate participanților. De asemenea se va lansa și campania Viitorul orașelor din România, cel mai amplu proces de consultare cu privire la fondurile europene pe 2021-2027.

Scopul Urban Talks este acela de a crea o comunitate implicată în evoluția orașelor. Modul prin care această comunitate crește începe cu o dezbatere despre provocările cu care se confruntă orașele în viitorul apropiat și oportunitățile pe care trebuie să le identificăm astfel încât orașele să devină mai prietenoase – atât cu oamenii și comunitățile care le formează, dar și cu natura.

UrbanizeHub este o platformă colaborativă, un laborator de idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente şi dezvoltarea urbană sustenabilă. Comunitatea UrbanizeHub este formată din lideri ce oferă soluții pentru orașele viitorului și din oameni responsabili, cu viziune și ambiție, care își doresc să modeleze orașele în care trăiesc.

LĂSAȚI UN MESAJ