La Timişoara, porcul de Crăciun salvează vieţile pacienţilor care au nevoie de reconstrucţii de ţesuturi. Cum este posibil

140

Porcul de Crăciun salvează vieţi omeneşti, la Timişoara, în preajma sărbătorilor de iarnă. Nu este o glumă, ci un lucru cât se poate de real. Astfel, în loc de a ajunge pe tradiţionala masă de Crăciun, porcul va fi folosit de chirurgi plasticieni pentru a învăţa mai bine cum să salveze vieţile pacienţilor care au nevoie de reconstrucţii de ţesuturi.

Prin urmare, în perioada 16 – 18 decembrie, zece chirurgi din toate colţurile lumii vor învăţa, în capitala Banatului, de la medicii timişoreni tehnici speciale de ridicare de lambouri. Aceștia se vor antrena pentru a efectua operații complexe de recoltare a țesuturilor necesare reconstrucțiilor chirurgicale, folosind vase de sânge de 1 mm diametru ca sursă de nutriție pentru lambourile recoltate. Această tehnică reprezintă, în prezent, cea mai avansată metodă de reconstrucție a defectelor de ţesuturi moi de la întreg nivelul corpului.

Chirurgii din afara României îşi dau întâlnire la Timişoara pentru a învăţa toate aceste lucruri în cadrul Cursului Internaţional de Recoltare a Lambourilor pe Vase Perfroante pe Ţesut Viu. Evenimentul are loc la Centrul de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie „Pius Brânzeu” din Timişoara.

Echipa de chirurgi timişoreni a pus la punct metode noi de a învăța cum se recoltează lambouri pe perforante folosind în acest scop porcul. Astfel, animalele sunt atent anesteziate și ferite de orice fel de durere, beneficiind de absolut toate condițiile în sala de operație ca și un pacient uman.

LĂSAȚI UN MESAJ