La Arad se muncește de zor la obeliscul sovietic, dar nimeni nu vrea amplasarea Monumentului Unirii ce așteaptă o semnătură

193

Aradul, în urmă cu un secol sau chiar mai bine de atât, era un oraș industrializat puternic și un important centru al culturii române din Ungaria de atunci. În oraș au trăit mulți oameni politici și de cultură ce s-au implicat în emanciparea populației românești din Banat și Ardeal. Se poate spune, pe bună dreptate, că și de la Arad a pornit ideea unirii românilor ardeleni cu cei din Vechiul Regat. Dacă și Timișoara era foarte dezvoltată economic, la capitolul etnic lucrurile stăteau amestecat. Nu a existat o preponderență a elementului românesc, orașul fiind mai cosmopolit.

În ciuda acestor merite deosebite, la Arad nu există un monument al Marii Uniri. Se fac eforturi, dar edilii au mari probleme pentru a plimba pixul pe niște hârtii. Monumentul există, doar ar trebui amplasat la locul potrivit.

Crucea_martirilor aradE drept că există o Cruce a Martirilor Unirii ce se află chiar în spatele clădirii Primăriei. Poate nici un funcționar, consilier local (sau de primar nici nu poate fi vorba) nu a mai trecut pe acolo să vadă starea jalnică în care se află Crucea. Asta în chiar anul ce cu emfază se laudă patrioții de conjuctură că ar fi al Centenarului!

În schimb, o mare grijă apasă pe umerii acestor edili. Se dau de ceasul morții să arate cât mai bine monumentul ostașilor sovietici ce au pierit în a doua conflagrație mondială pe aceste meleaguri. Se zvonește că ar fi alocați de la bugetul local circa 30.000 lei pentru a da o nouă strălucire obeliscului sovietic din cimitirul Pomenirea.

Se spune că militarii căzuți în războaie nu mai au naționalitate. Nu au plecat de capul lor la capătul lumii să se lupte cu alții ce la fel au fost luați de la casele lor pentru cauza unor dictatori nebuni. Orice soldat mort în lupte este al tuturor și trebuie respectat la fel. Dar de la acest respect minimal până a arăta rea voință pentru Marea Unire și monumentul său chiar în anul centenar, este mare diferență.

foto: livearad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ