Judeţul cu cel mai mare număr de îmbolnăviri de rujeolă

280

În ultima săptămână, în Bihor s-au confirmat zece noi cazuri de rujeolă, judeţul nostru fiind fruntaş în ţară privind numărul de îmbolnăviri. Datele sunt furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Potrivit CNSCBT, următoarele judeţe în clasamentul îmbolnăvirilor de rujeolă, în ultima săptămână, sunt Neamţ şi Prahova, cu câte şase cazuri, Buzău (4), Maramureş (2), respectiv Bucureşti şi judeţele Iaşi, Teleorman şi Vaslui, cu câte un caz fiecare.

Totodată, de la declanşarea epidemiei de rujeolă, în Bihor s-au înregistrat două decese cauzate de acest virus. Una din cele două victime a fost Antonio Bălan, un bebeluş de doar 7 luni despre care părinţii au spus că s-a îmbolnăvit de rujeolă în timp ce era internat în Spitalul Municipal din Oradea.

În toată ţara, rujeola a dus la îmbolnăvirea a 15.703 persoane şi moartea a 60 de bolnavi, majoritatea copii de până în 3 ani.

Vaccinarea, singura scăpare

Boală contagioasă, determinată de un virus, rujeola se transmite prin strănut, tuse sau apropierea fizică. Simptomele expunerii la virusul rujeolic sunt erupţiile cutanate, tusea, secreţiile nazale, ochii iritaţi şi febra. Cunoscută şi cu numele de pojar, boala poate fi prevenită prin vaccinare, însă reticenţa părinţilor a determinat în România o epidemie fără precedent, declanşată în februarie 2016.

sursa: bihoreanul

LĂSAȚI UN MESAJ