Încă așteptăm soluții pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin

150

Bătrânul Turn de Apă din Iosefin nu are nicio șansă să intre în reabilitare anul acesta, desi autoritățile au tot promis acest lucru. Pentru a găsi soluțiile cele mai bune, Primăria Timișoara a decis să ofere și premii proiectanților.

Turnul de Apă din Iosefin este un monument istoric individual din oraș și el trebuie reabilitat și redat publicului până în anul 2021, potrivit dosarului cu care Timișoara a câștigat titlul de Caapitală Culturală Europeană. Proiectanții care vor să se implice în modernizarea și punerea în valoare a turnului sunt îmbiați de primărie cu bani, pentru a-și pună ideile pe hârtie.

”Pentru încurajarea competiției, prin depunerea a cât mai multor proiecte în cadrul concursului de soluții, complementar față de atribuirea contractului de proiectare pentru concurentul clasat pe locul I în cuantum de 112.000 lei, fără TVA, pentru concurenții clasați pe locurile următoare, premierea se va realiza în numerar, respectiv 23.350 lei pentru concurentul clasat pe locul II și 14.010 lei pentru oncurentul clasat pe locul III. Sursa de finanțare este bugetul local al Municipiului Timişoara, secțiunea dezvoltare pentru premiul I, respectiv secțiunea funcționare pentru premiile II și III”, aflăm dintr-un proiect de hotărâre ce va ajunge la vot, marți după masă.

Până acum, autoritățile au publicat unele planșe cu viitorul turn de apă. Acesta ar avea prevăzut un lift care ar duce în vârful turnului unde priveliștea este minunată. De asemenea, spuneau edilii, aici va exista un restaurant și spații culturale. Însă nimic nu este bătut în cuie.

Turnul de apă din Iosefin a fost ridicat între anii 1913–1914, ca frate geamăn al celui din cartierul Fabric. Turnurile, cu înălțimea de 52 m, au fost ridicate la capetele rețelei de distribuție a apei și au servit pentru compensarea consumului maxim din cursul zilei.

Turnurile au fost realizate după un proiect al inginerilor János Lenarduzzi (1865–1916) și Richárd Sabathiel (n. 28 ianuarie 1875, Budapesta – d. 14 iunie 1942, Budapesta).

LĂSAȚI UN MESAJ