Hramul istoric al Catedralei Mitropolitane din Timișoara

539

Astăzi, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Catedrala mitropolitană din Timișoara și-a serbat hramul istoric.

Cu acest prilej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de trei ierarhi, format din Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Din soborul slujitor au mai făcut parte consilierii de la Centrul eparhial, protopopii Timișoarei, clericii de la Catedrala mitropolitană și părinții profesori de la Departamentul de Teologie al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

La slujbă au luat parte sute de credincioși timișoreni, oficialități locale și județene, precum și reprezentanți ai mai multor instituții de cultură din orașul de pe Bega: Academia Română și Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Răspunsurile religioase la slujba de hram au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae”, format din studenți de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a mulțumit Preasfințitului Părinte Siluan, pentru bucuria împărtășită clericilor și credincioșilor timișoreni, prin participarea la hramul Catedralei mitropolitane. În semn de recunoștință, Mitropolitul Banatului i-a oferit Preasfințitului Părinte Siluan o icoană din mozaic cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos. La rândul său, Preasfințitul Părinte Siluan a mulțumit pentru invitația de a coliturghisi în cetatea păzită de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, un sfânt iubit atât de credincioșii români din Banat, cât și de credincioșii români din Ungaria.

Manifestările cultural religioase închinate Sfinților Trei Ierarhi au fost prefațate la Timișoara de conferința „Sfinții Trei Ierarhi, icoane ale slujirii liturgice”, la care au luat parte profesorii, studenții și elevii teologi de la cele două instituții de Teologie din oraș. Programul religios închinat Hramul Catedralei mitropolitane a debutat în ajunul praznicului Sfinților Trei Ierarhi, cu slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, oficiată de Preasfinitul Părinte Paisie Lugojanul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.

 

Sursa: Mitropolia Banatului

LĂSAȚI UN MESAJ