Guvern nou în 2016 sau 2017?

250

Alegerile s-au încheiat, iar partidele politice încep să îşi facă socotelile pentru eventuale alianţe pentru conducerea Executivului. Potrivit legii, România ar putea avea un nou Guvern anul acesta sau la începutul anului viitor.

Cel mai devreme am putea avea un nou cabinet de miniştri în 30 decembrie. Asta dacă partidul câştigător, de această dată PSD, îşi alege rapid un premier şi îşi formează o echipă. Parlamentarii nou aleşi vor depune jurământul în 19 decembrie, apoi vor începe negocierile pentru noul prim ministru. Dacă propunerea este acceptată şi de preşedintele Klaus Iohannis, atunci pe 30 decembrie noii minişti ar putea depune jurământul.

În caz contrar, negocierile şi desemnarea unui nou Guvern se vor încheia în 3 ianuarie.

PSD, care are mandate suficiente pentru a desemna un premier, a vorbit despre Liviu Dragnea la şefia Guvernului. Problema este că legea nu permite unei persoane condamnate penal să conducă Executivul, iar Dragnea are o condamnare de 2 ani de închisoare cu suspendare în dodarul referendumului din 2012.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost foarte clar în privinţa acceptării unui nou premier: „Cu siguranță voi desemna o persoană ținând cont de prerogativele constituționale ale președintelui. Asta înseamnă că nominalizez o persoană care, după părerea mea, întrunește o majoritate în Parlament și e competentă să conducă Guvernul, ar fi absurd să desemnez pe cineva care nu întrunește o majoritate, nu sunt adeptul acestor jocuri politice, nu am de gând să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament. Criteriile de integritate sunt evidente, nu voi desemna o persoană care e urmărită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate. Eu am spus de mult că clasa politică trebuie să se resemneze, trebuie să avem politicieni curați și acesta va fi criteriu eliminant, indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată”, a spus Klaus Iohannis.

Potrivit declaraţiilor liderilor PSD şi ALDE, aceste două partide vor forma o alianţă în viitoarea guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ