15.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Fostul șef al IPJ Timiș și Iulian Boț, arestați pentru 30 de zile. Dumitru Pavel rămâne în arest la domiciliu

Fostul șef al Poliției Timiș, Sorin Muntean și omul de afaceri din Lugoj, Iulian Boț, rămân în arest pentru 30 de zile. După mai multe ore de audieri, magistrații Curții de Apel Timișoara au decis, marți seara, că cei doi vor petrece următoarea lună după gratii, în timp ce șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Dumitru Pavel, a fost plasat în arest la domiciliu.

În același dosar de corupție este cercetat și avocatul Marian Bîlc, din cadrul Baroului Timiș, împotriva căruia magistrații au luat măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, până pe 1 aprilie.

Potrivit dosarului instrumentat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, fostul șef al IPJ Timiș, Sorin Muntean, este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (două infracțiuni) și de favorizarea făptuitorului.

Dumitru Pavel, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă și complicitate la luare de mită.

Omul de afaceri Iulian Boț, zis Viscol, liderul unui clan de romi din Lugoj este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, patru infracțiuni de dare de mită şi două infracțiuni de cumpărare de influenţă.

Marin Bîlc, avocat în cadrul Baroului Timiș, este de asemenea cercetat în acest dosar pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență (două infracțiuni), instigare la dare de mită (două infracțiuni) și de favorizarea făptuitorului.

Potrivit DNA, între 2011 și 2013, Iulian Boț, împreună cu alte persoane de încredere, a desfășurat mai multe activități evazioniste, prin intermediul a două societăți comerciale, controlate de persoane interpuse. În fapt, aceștia importau autoturisme din state europene pe care le vindeau ‘la negru’, cu aludarea obligațiilor legale privind plata taxelor și impozitelor, cauzând în acest mod un prejudiciu de peste 2 milioane de lei la bugetul de stat.

Procurorii DNA susțin că aceste activități au avut sprijinul fostului șef al IPJ Timiș, Sorin Muntean, și a comisarului șef Dumitru Pavel de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, care au primit de-a lungul timpului ‘avantaje patrimoniale și sume de bani’.

Într-un comunicat oficial, DNA precizează că ‘inculpaţii Muntean Sorin Petru şi Pavel Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării, către inculpatul Boţ Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei şi au conceput împreună cu ceilalţi membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situaţia juridică dedusă cercetărilor.’

Avocatul Marin Bîlc ar fi fost, și el, cooptat în această grupare, acesta reprezentându-l pe Iulian Boț în mai multe procese aflate pe rolul instanțelor.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2013-2016, inculpatul Boţ Iulian a remis inculpaţilor Muntean Petru Sorin, Pavel Dumitru, câte 7.000 euro şi altor două persoane (un ofiţer de poliţie-denunţător în cauză şi un contabil neidentificat până în prezent) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în aşa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluţie în favoarea sa. De asemenea, inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Bîlc Marin l-au determinat pe inculpatul Boţ Iulian să-i remită suma totală de 1.500 euro denunţătorului pentru ca acesta din urmă să îşi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în direcţia indicată de membrii grupului infracţional. În contextul menţionat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine şi pentru altă persoană câte 2 000 euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenţei pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă’.

Sursa foto: oradetimis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :