Festival de film Science Fiction și Fantasy „The Galactic Imaginarium” / VIDEO

55

Conform unei vorbe înțelepte ce spune că „amânat nu înseamnă anulat” festivalul de film de la Dumbrăvița își turează motoarele „galactice”.

Pregătit cu mult timp înainte cu mare atenție la toate detaliile cât de mici, Festivalul de film de Science Fiction și Fantasy al Banatului (și primul din țară) anunțat de anul trecut a întâmpinat o piedică, serioasă dar imposibil de planificat. Deși trebuia să aibe loc în această primăvară, pandemia de gripă venită din Asia a răsturnat toate planurile. Cu multe eforturi organizatorii au reușit să decaleze evenimentul și iată că totuși va avea loc în acestă toamnă. Locul este cel deja cunoscut. La Dumbrăvița unde sunt toate condițiile de a realiza un festival on-line.

Nu a fost scăpat nici un amănunt organizatoric. Totul va fi la un nivel „Fantasy”.
Sunt toate datele ca festivalul să fie de înalt nivel. De la selecția filmelor intrate în jurizare, până la ineditul unor proiecții de tip drive-in ca peste ocean, de unde a pornit acest concept. Dacă mai adăugăm că președintele juriului este nimeni alta decât doamna Irina Margareta Nistor e clar că trebuie să fie un succes.

Mai sunt doar puține zile până la deschiderea primului festival de film Science Fiction și Fantasy din Romania, „The Galactic Imaginarium”, TGIFF. După luni de pregătire, echipa de organizare a definitivat un concept unitar și generos, care cuprinde 8 secțiuni de program diferite, din care 7 se vor desfășura online, pentru a putea aduna câți mai mulți pasionați ai filmului SF din toată lumea, în condiții de maximă siguranță, în aceste vremuri de pandemie.

Pentru a oferi o experiență nouă cinefililor, în 23, 24, 25 și 26 septembrie, de la ora 21.00, vor avea loc 4 seri de cinema drive-in, în parcarea de la Sala Polivalentă din Dumbrăvița. Participarea este gratuită, fiind condiționată de înscrierea online, făcută cu minimum 36 de ore înainte de eveniment, ce se realizează cu ajutorul a patru formulare pe internet, câte unul pentru fiecare seară. Formularele se găsesc la site-ul festivalului, de la adresa https://festival.galactic.one.

În cele patru seri de drive-in, deschise prin prezentarea filmelor, făcută de președinta juriului, Dna Irina Margareta Nistor, vor putea fi vizionate 44 de filme scurte, din două secțiuni: selecția oficială din festival și selecția „Final Cut”, care cuprinde filme foarte bune, dar care nu au intrat în selecția oficială.

Filmele ce vor putea fi vizionate sunt grupate în patru categorii:
– ScienceFiction,
– Fantasy,
– Animație
– „Director of the Future” pentru regizori sub 21 de ani
Pentru ca nimeni să nu fie nedreptățit cel mai bun film din fiecare categorie va fi recompensat cu unul dintre trofeele TGIFF.

Programul este prezent pe site-ul Festivalului.

Dar festivalul nu se mulțumește la a fi doar un șir de proiecții de filme. În zilele de sâmbătă și duminică, 26 și 27 septembrie, vor avea loc celelalte manifestări din Festival, în 7 locații virtuale:
-două zone de conferințe (Zoom 1 și Zoom 2)
-serverul Discord, pentru nevoile de discuții și socializare ale participanților
-pagina de Facebook a festivalului, unde se vor organiza evenimente de Facebook Watch Party
– canalul de youtube.com al festivalului, care va găzdui o parte din materialele video furnizate de participanții în program
-site-ul boardgamearena.com, unde se vor organiza sesiuni de board games online
– canalul twitch.tv al festivalului, unde vor avea loc sesiune de video gaming în timp real
Primele două zone de conferințe fac parte din Festival Area, zonă dedicată participanților plătitori la festival. Tot lor le sunt oferite două pagini specializate, în care pot viziona filmele din cele două secțiuni ale festivalului (selecția oficială și “Final cut”), în condiții de vizionare HD, putând să-și aleagă subtitrarea, în limba română sau în limba engleză, în funcție de necesitate, ținând cont că se așteptă o importantă participare internațională. Pentru a avea acces la aceste facilități, este necesară achiziționarea unui bilet de acces general, pentru ambele zile, la un cost simbolic de 20 de lei.
Celelalte zone sunt deschise publicului larg, fiind cu acces gratuit.

Zona de conferințe Zoom 1 va fi destinată prezentării filmelor din selecția oficială. După vizionare, va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu unul sau mai mulți membri din echipa de producție a filmului. Sesiunile vor fi moderate de oaspeții de onoare ai festivalului:
Adrijana și Dragic Rabrenovici, din Montenegro, organizatorii celui mai mare festival de literatură fantastică din estul și centrul Europei, la Bijelo Polje
Jovan Ristic și Miroslav Lakobrija, co fondatorii și organizatorii festivalului de film fantastic de la Beograd

Rachael Kelly din Belfast, Irlanda de Nord, autor de proză fantasy și co-fondatoare a portalului de film cinepunked.com
Marcin Klak din Polonia, fan invitat special, care are un site de recenzii de festivalul și convenții Science Fiction și Fantasy
La moderare vor mai participa Florin Kevorkian (UNATC) și Cristian Vicol (scriitor de proză SF).

Zona de conferințe Zoom 2 va avea prezentări, workshop-uri, conferințe și dezbateri.
Cele mai importante sunt cele în care participă oaspetele de onoare, actorul britanic Miltos Yerolemou, care a avut roluri în serialul TV “Game of Thrones” și în filme ca Star Wars VII – The Force Awakens, Danish Girl, Murder in Orient Express și multe altele.

Poate una din cle mai interesante episoade ale festivalului va fi workshopul de „scrimă virtuală” cunoscut ca Water Dancing. Este stilul de scrimă predat de personajul interpretat de Miltos în „Game of Thrones”, Syrio Forel, Ariei Stark, interpretată de Maisie Williams. De asemenea, Miltos va avea o sesiune de Meet & Greet cu acordare de autografe, în care actorul va conversa cu fanii săi, va face selfie-uri online și le va scrie autografe personalizate.

Participarea la aceste elemente de program se face pe baza de bilet cumpărat separat, biletele fiind disponibile la adresa https://bilete.ro/tgiff.

Un alt workshop va fi dedicat tinerilor, care vor fi învățați cum să facă filme de impact cu ajutorul smartphone-ului.

Prețul acestui workshop de aproximativ 90 de minute este de 20 de lei.

Tot în zona Zoom 2, vor avea loc alte puncte din program:
întâlnire de Q&A cu Miltos Yerolemou
workshop-ul “Sword Choreography in Film and Theater”, cu participarea lui Miltos Yerolemou, Florin Kevorkian (care predă la UNATC) și Rareș Dumitrescu, campion european și mondial cu echipa României, la scrimă. În acest workshop va avea loc o încercare de duel de spadă, virtual, între doi dintre cei trei protagoniști.
Dezbaterea „How to Meet Your Idol at Film Festivals and Other Conventions”, cu participarea lui Marcin Klak, Adrijana Rabrenovic, Dragic Rabrenovic, Jovan Ristic, Miroslav Lakobrija.
– prezentări pe teme de cosplay, LARP, jocuri video, jocuri de masă (board games), modelism de nave spațiale
– observații astronomice transmise live prin internet, de către Asociația Română de astronomie culturală

Aceste elemente de program sunt incluse în Biletul de acces general la festival.
TGIFF are ca partener la ediția din 2020, Arhiva Română de Filme, care va difuza în regim de streaming online, în zilele de 26 și 27 septembrie, două filme de Ion Popescu Gopo: “Comedie fantastică” și “Faust XX”.

Filmele vor avea subtitrare în limba engleză, pentru participanții din străinătate. Ele vor fi prezentate de regizorul Bogdan Mihăilescu, în zona de conferințe Zoom 2. Prețul și modalitatea de vizionare vor fi anunțate în zilele ce urmează, pe site-ul Festivalului.
Gala de premiere a festivalului va avea online, pe Zoom 2, în 27 septembrie, de la ora 20.00 Ea va fi prezentată de Dna Irina Margareta Nistor, președinta juriul TGIFF și de Dl. Sorin Ciutacu, de la Universitatea de Vest din Timișoara, fiind difuzată din studioul TV al Universității de Vest. Vor participa invitatul de onoare al festivalului, invitații speciali, membrii juriului festivalului și deținătorii biletelor de acces general. Gala va beneficia de traducere simultană, care se va difuza pe un canal audio al serverului Discord al festivalului.

Festivalul nu ar fi fost posibil fără contribuția generoasă a numeroșilor parteneri și sponsori, care sunt evidențiați în pagina specială a festivalului, https://festival.galactic.one/partners În afară de cei amintiți anterior, dorim să-i subliniem prezență partenerului strategic, Primăria Dumbrăvița, care a contribuit decisiv la existența TGIFF, Studioul regional TVR Timișoara, partener media principal, DAB IT, care furnizează proiectorul video pentru drive-in, firmelor românești producătoare de jocuri video Rikodu și Tiny Trinket Games, care au oferit licențe gratuite de jocuri, firmei B Metal Design, care a realizat trofeele festivalului, Pensiunea Genesa, care va caza și hrăni oaspeții prezenți și mulți alții, față de care ne cerem scuze că nu i-am amintit.

Toți iubitorii filmului și ai literaturii de anticipație sunt invitați să participe la festival, achiziționând biletul de acces general de la bilete.ro, eventim.ro, filmfreeway.com, iabilet.ro, iar bilete la workshopurile plătite și la Meet & Greet de pe bilete.ro/tgiff.

LĂSAȚI UN MESAJ