2.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Lucrări din expoziția Fenomene Europene din colecția Galeriei Matica Srpska pot fi văzute la Timișoara

De câțiva ani buni capitalele provinciilor noastre Timișoara și Novi Sad împart în mod formal titlul de capitală a culturii europene ce ar fi trebuit să aibe loc în acest ani 2021. Mersul ciudat al lucrurilor a făcut că evenimentul să fie amânat. O fi de bine sau de rău? Urmează ca timpul să dea un verdict valid la această dilemă.

Deși mult timp „coperarea strânsă” dintre cele două orașe a cam lâncezit fiind doar la nivel declarativ. A cum parcă într-un final se vede și altceva decât cunosacutele vorbe frumoase.

La Muzeul Național de Artă a avut loc, luni seara, vernisajul expoziției de pictură „Fenomene Europene în colecția Galeriei Matica Srpska” din Novi Sad. Evenimentul reprezintă primul rod concret al colaborării dintre cele două muzee de anvergură și anticipează șirul de manifestări din agenda capitalelor culturale europene, Novi Sad in 2022, respectiv Timișoara în 2023.

Evenimentul face parte și din șirul de manifestări dedicate Zilei Județului Timiș ce au loc chiar în aceste zile.

Lucrările sunt operele mai multor artiști sârbi din diferite generații, începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea și ajungând în contemporaneitate.

Cum e și firesc, tematica, tehnicile utilizate, stilurile artistice și mesajele pe care le transmit cuprind o paletă foarte largă, oferind o nesperată sinteză a întregii perioade.

Cei patru curatori de la Novi Sad: Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic si Stanislava Jovanovic Mindic au selectat cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul Galeriei Matica srpska, pornind, fiecare, de la câte un concept din motto-ul ales pentru expoziție: libertate, moștenire, progres și diversitate.

Întregul eveniment este centrat pe formularea acelor elemente care constituie, în viziunea curatorilor, expresia pregnantă a culturii europene. Libertatea e văzută în relație cu lupta pentru independență, moștenirea recapitulează mituri și simboluri biblice sau din panteonul antic grecesc, progresul este văzut drept consecința directă a iluminismului și opțiunii pentru raționalitate în timp ce diversitatea reprezintă încununarea tuturor acestor procese, oferindu-ne lecția la care aspiră întregul fenomen al capitalelor culturale europene.

Organizarea expoziției în cadrul Muzeului National de Artă din Timișoara este rodul eforturilor Mihaelei Irimescu precum și a suportului logistic oferit de către Consiliul Județean Timiș.

La vernisaj au participat personalități de marcă ale vieții politice și culturale românești și sârbești: doamna Maja Gojković, Ministru al Culturii si Informației de la Belgrad și vicepremier al statului vecin, doamna dr. Tijana Palkovljević Bugarski, Director al Galeriei Matica srpska, respectiv dna Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii din România dar și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș.

Expoziția va rămâne pe simeze până în 15 septembrie 2021, putând fi admirată, așa cum merită, de marți până duminică între orele 10-18.

Organizatorii speră ca nimeni interesat de cultura proviinciilor noastre să nu rateze întâlnirea cu pilonii de bază ai identității europene, așa cum au fost ei imaginați în pictura artiștilor sârbi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Grădinița PP 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3,...

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș

RETIM Ecologic Service S.A. informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a...

Citește și :