Expert Forum sesizează primele nereguli la alegerile din Timişoara

307

Primele ore de vot aduc şi primele controverse. Expert Forum, un ONG independent care şi-a propus să supravegheze procesul electoral, a înregistrat deja primele nereguli.

„Între orele 6 și 7, câteva zeci de observatori acreditați de Expert Forum și Funky Citizens au sesizat faptul că nu au fost lăsați să intre în secțiile de votare, în mod abuziv, din diverse motive care țin de neînțelegerea procedurii de acreditare de către președinții secțiilor de votare. Dacă unii președinți au solicitat nejustificat copii după acreditare sau copii după ecusonul observatorilor pentru a le pune la dosar, în alte cazuri, personalul care asigură paza nu a lăsat observatorii nici măcar să intre în clădirea unde se află secțiile de votare”, transmite forumul respectiv.

La Timişoara au fost depistate două cazuri asupra cărora observatorii forumului au suspiciuni.

„La secția 79 din Timișoara, președintele secției de votare a vrut să rețină acreditarea observatorului. La secția 159 din Timișoara președintele secției de votare a refuzat abuziv accesul observatorului la secția de votare, invocând faptul că “a prezentat doar un ecuson purtând ștampila Expert Forum și a cărții de identitate. La secția 410 din Timiș unul dintre sigilii era rupt”, susţin observatorii independenţi.

Legea prevede că “Observatorii interni şi reprezentanţii instituţiilor mass-media româneşti pot asista la operaţiunile birourilor electorale ale secţiilor de votare numai pe baza ecusoanelor prevăzute la alin. (2), însoţite de actul de identitate”.

La solicitarea EFOR și Funky Citizens, Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat trimiterea unui mesaj către toți președinții birourilor electorale pentru a permite accesul conform legii.

LĂSAȚI UN MESAJ