Eşti tânăr şi vrei să ridici o casă? Primăria îți dă teren gratuit!

480

În România, tinerii de până la 35 de ani pot beneficia de suprafeţe de teren, gratuit, pe care să îşi ridice o casă. Aşa prevede o lege votată de Parlament, publicată în Monitorul Oficial al României şi intrată în vigoare încă din 22 decembrie 2003: Legea nr. 15/2003. Din lipsă de informaţie, nu toţi ştiu însă că pot fi beneficiari ai acestui drept.

Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul. Atribuirea terenurilor se face în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii aprobate prin hotărâre a consilului local”, se arată în textul legii.

Suprafeţele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinţe vor fi cuprinse între 150 m2 şi 300 m2 în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti, între 250 m2 şi 400 m2 în oraşe şi între 250 m2 şi 1.000 m2 în comune şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale.

Una dintre condiţii este ca tinerii să nu deţină nicio altă proprietate, teren sau casă, în momentul în care depun cererea la primărie. Este necesară o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă acest lucru, precum şi copii ale actelor de identitate.

Potrivit site-ului Primăriei Timişoara, care are o secţiune dedicate aplicării Legii 15/2003, ultimele hotărâri adoptate pentru alocarea de teren tinerilor din Timişoara au fost luate în 2010. Atunci s-au identificat 520 de metri pătraţi pentru acest scop, iar tinerii au depus peste 1.000 de cereri până acum 6 ani. Însă de atunci nicio altă informaţie nu apare pe pagina Primăriei Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ