Epidemia de rujeolă din Caraş-Severin, care s-a soldat şi cu două decese, a pornit de la o comunitate de romi nevaccinaţi şi neînregistraţi la medicul de familie

615

În perioada iunie 2016 – ianuarie 2017 în Caraș-Severin s-au înregistrat 712 cazuri de rujeolă, dintre care 144 confirmate în urma analizelor de laborator. Din totalul de 712 cazuri, 99 la sută reprezintă copii nevaccinați. Un prim focar a apărut în localitatea Bocșa, în septembrie 2016, într-o comunitate de romi, cu 26 de cazuri, dintre care cinci confirmate cu laboratorul, 20 de cazuri probabile și un caz infirmat.

DSP a luat o serie de măsuri în focar, măsuri legate de raportări fracvente din partea Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Reșița, raportarea fișelor unice de supraveghere conform metodologiei de supraveghere a rujeolei, raportarea cazurilor la Centrul Regional de Sănătate Publică de la Timișoara, izolarea cazurilor la Secția de Boli Infecțioase. Pacienții au fost izolați în saloane separate, fără a avea contact cu alți bolnavi. Au fost, de asemenea, recoltate seruri pentru diagnosticul etiologic, s-a declanșat anchetă epidemiologică, pentru a stabili link-urile de transmitere intra și interfamiliale. S-a păstrat legătura cu medicii de familie din zonă (în unele cazuri mai dificil, pentru că nu toți copiii din aceste comunități figurează pe listele medicilor de familie), s-a efectuat catagrafierea populației juvenile care trebuie vaccinată și s-a recomandat insistent medicilor să efectueze vaccinarea ROR. În trimestrul IV 2016 au fost vaccinați 922 de copii restanțieri la vaccinarea ROR, pentru perioada următoare fiind necesare peste 5000 de doze de vaccin ROR.

Din nefericire, au existat două decese (un copil de un an și două luni și unul de opt luni) care au fost confirmate decedate la Timișoara și nu au trecut prin sistemul de raportare al DSP Caraș-Severin.

DSP Caraș-Severin a elaborat și un plan de măsuri viitoare, care prevăd mai multe raportarea obligatorie în primele 24 de ore de la momentul diagnosticului. Pacienții cu rujeolă nu vor frecventa școala timp de patru zile de la apariția erupției dar izolarea bolnavilor în comunități mari nu este recomandată. În spitale, este însă obligatorie izolarea de tip respirator. Carantina este de regulă evitată iar contacții se vaccinează la 72 de ore de la expunere. La contacții de mare risc contraindicați la vaccinare, născuții de până la un an, la gravide, adminstrarea se va face în primele șase zile de la expunere. Trebuie ținut cont că imunizarea tuturor celor susceptibili că ar putea fi purtători de virus limitează epidemia în comunitate. Dezinfecția nu este utilă în astfeld e cazuri, pentru că virusul se transmite prin aer.

LĂSAȚI UN MESAJ