Ecologia nu e vorbă în vânt în unele școli mai altfel, din Timișoara VIDEO

176

În eforturile de a crea un învățâmânt mai apropiat de noile realități ale societății școlile au câte o săptămână altfel. În acestă perioadă pe care copii ar dori-o mult mai lungă se fac activități ce diferă de cele obișnuite de la clasă. Se fac lecții mai interactive în care se implică toate cunoștiințele, se fac vizite acolo unde poate și-ar fi dorit de mult să ajungă, excursii în locuri de care doar au auzit.

La școala gimnazială numărul 12 azi a avut loc o paradă de modă cu costume inedite elaborate chiar de copii.

Unitatea de învățământ are de mai mulți titulatura de Eco-școală și toți elevii se mândresc cu steagul verde decernat lor. Nu este puțin lucru dacă se ține cont de faptul nu sunt multe astfel de școli.

Cei mai mici de la clasele primare au învățat să improvizeze costumații de carnaval din materiale ce îndeobște se aruncă. Din hârtii colorate, sau diverse pungi ce nu se mai folosesc, bucăți de flacoane de plastic și multe alte deșeuri au reușit să se imbrace. A fost o lecție pe loc că nu trebuie neaparat să cumpere straie noi pentru un eveniment cum ar fi o serbare sau petrecere tematică. Peste 150 de elevi au participat cu mare entuzism la acest adevărat eveniment al lor. Împreună cu dascălii lor dar și o parte din părinții ce s-au implicat în procurarea unor materiale ce poate altfel ajungeau la gunoi a rezultat o inedită paradă de modă cu aceste veșminte.

Dar și în celelalte zile ale săptămânii au făcut câte ceva ecologic. În un din zile au construit tot din deșeuri machete imaginare ale râului Bega așa cum ar vrea eu să fie. Au adunat informații despre cum arată o apă sănătoasă și așa au transpus-o în creațiile lor.

În altă zi a fost un atelier de alimentație sănătoasă. De la sandviciuri la salate sau deserturi au „gătit” singuri cât mai creativ din alimente simple dar gustoase.

Elevii din clasele mai mari au fost plecați într-o excursie la Hațeg și Hunedoara unde au vazut la fața locului exemple și bune dar și negative de ecologie aplicată.

Dar aplecarea școlarilor pentru natura și ecologie nu se rezumă doar la aceste zile. În tot timpul anului se implică la creșterea palntelor și a florilor pe coridoare și în clase unde te poți crede într-o grădină botanică. În școală există o adevărată gardă de mediu ce este înfrățită cu adulții de la Direcția de mediu a orașului. De la aceștia au multe de învățat și chiar aplică ce văd.

În unele locuri ca acesta chiar se poate visa la un mediu mai curat și propice vieții. Acesti copii deveniți mari precis nu vor acționa și gândi ca ce ce acum sunt nepăsători și distrug natura înconjurătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ