După 40 de ani, Helion își continuă activitatea cu aceeași vitalitate tinerească!

155

Cu aproape patru decenii în urmă o echipă de tineri (atunci) cu multă fantezie și aplecare spre scris au pus bazele unei grupări ce are un scop deosebit. Ei voiau să se detașeze de cotidianul apăsător și gri și să se elibereze prin scris. A apărut un club de literatură de anticipație ce a dus multe succese orașului nostru. În ficțiunea anticipativă parcă nu prea se băga nimeni să controleze și să dea indicații.Iar de cenzurat ce s-ar fi putut? Zborul navelor spațiale? Mersul galaxiilor?

helion (6)

Iată că încă se mai adună o parte din acei scriitori, între timp ajunși cunoscuți. Aceștia adună în jurul lor alte generații ce vor să scrie despre ce nu se poate pătrunde decțt cu gândul.

La sediul clubului din Piața Sfântul Gheorghe nr 3, în sala Orizont a Uniunii Scriitorilor, au reînceput serile dedicate reuniunilor Helion. La lumina redusă (noaptea ca… scriitorii) se văd filme, se dezbat teme actuale din mișcarea SF, se comentează cărți, articole, reviste sau se dă girul câte unui tânăr care vine cu creațiile sale.

Vineri, 3 noiembrie, Clubul Helion al Casei Municipale de Cultură Timișoara și simpatizanții artei și literaturii de anticipație au participat la o proiecție de film prezentată de Darius Luca Hupov. A fost adusă partea a 2-a a seriei „La Filmele De Mai An”. Filmul văzut a stârnit interes prin mijloacele tehnice folosite. A fost o combinație incitantă de animație și personaje reale. Prin jocul unor actori cunoscuți ca marea actriță Coca Bloos sau Florin Piersic jr. au fost aduse în fața publicului teme metaforice care țineau de imposibilitatea de a trece dincolo de o anumită condiție umană. Chiar un mare păpușar extern care asistă la scene, nu prea poate interveni în desfășurarea lucrurilor. Acesta nici nu poate fi cunoscut. Filmul format dintr-o serie de scheciuri scurte amestecă lumea reală cu una onirică, ștergând granițele dintre planuri. Ca în filmele avangardei artistice interbelice se face trecerea de la un personaj cu clești de homar, la ochii hublou, alternate cu secvențe alb negru. Sunt doar câteva elemente, care ar trebui să trezească interesul oricui pentru filmul Cutia Albă a lui Mihai Păcurar.

helion (3)

În a doua parte a serii, tânăra prozatoare Daniela Faur a citit un fragment din romanul fantasy la care lucrează acum. Este continuarea unei prime părți deja apărute, care continuă saga unei familii ce se regăsește. Este meritoriu efortul scriitorului și editorului Cornel Secu de a duce mai departe acest club al imaginației, numit Helion.

LĂSAȚI UN MESAJ