Dunărea-interferențe culturale, o nouă expoziție de pictură la Palatul Apelor, Timișoara

220

Una din căile de navigație definitorii pentru spațiul central european este fără îndoială Dunărea. Marele fluviu este și limita cea mai de sud a provinciei noastre. Dar ca să demonstreze că apa nu are doar rol geografic în Banat o mână de artiști entuziaști au pus-o în centrul crerației lor.

Pictorul Costin Brăteanu a avut de data asta un dublu rol. În afara calității sale de creator de frumos pe șevalet și-a asumat și cel administrativ de curator ce a coagulat în jurul său zece confrați de penel. Rezultatul a ieșit spectaculos.
O expoziție plină de vigoare ce nu deranjează deloc suavitatea și lirismul lucrărilor inspirate de cursul Dunării. Cel mai nimerit loc pentru a expune o astfel de expoziție este holul somptuos al Palatului Apelor. Clădirea în stil Seccesion recent renovată și expoziția de pictură se potențează reciproc rezultând un loc artistic fără cusur. Este o a doua ediție a manifestării. Dacă prima a avut ca temă apa în general, cu toate formele sale, acum tema s-a restrâns strict la Dunăre.

Dacă totul merge bine organizatorii ar dori să dea un caracter de bienală internațională manifestării cu invitarea unor plasticieni din țările riverane fluviului.
Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) se vede în ipostaza fericită de a deschide din nou Palatul Apelor către publicul larg, prezentând un eveniment cultural de marcă care este dedicat Zilei Internaționale a Dunării (sărbătorită în 29 iunie) cât și Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii în 2023. Chiar dacă este cu câteva zile în avans este binevenită.
Publicul timișorean este invitat să intre și să viziteze expoziția de pictură „Dunărea- interferențe culturale”. Acum că Timișoara -capitală culturală e deschisă Europei și pe apa Begăi prin Dunăre spre Marea Nordului cu ambarcațiunea Vulpea (cu proiectul Circumeuropa), lucrătorii cu apa alături de artiști doresc să exprime cât mai vizual posibil mesajul „Păstrează Dunărea albastră”, prin diversitatea creațiilor plastice expuse.

Parterul , etajele 1 și 2 ale Palatului Apelor Timișoara, începând cu 20 iunie și până la 30 iunie, sunt deschise iubitorilor de frumos care pot admira 33 de lucrări semnate de 10 artiști plastici timișoreni care au avut drept muză Dunărea. Aceștia sunt: Giulia Andronache, Elena Tatiana Anghelina, Bandi Szidonia, Costin Brăteanu, Viorel Coman, Loredana Furcă, Ana Domnica Hoble, Lucia Moise, Ecaterina Schiwago și Tar Bela. În fiecare zi a expoziției, timp de 2 ore va fi prezent unul dintre artiștii plastici expozanți, pentru a oferi detalii legate de operele expuse.

„Sărbătorim cu această ocazie „Ziua Dunării”. Aceasta va avea loc în 29 iunie. Expoziția are ca invitați zece artiști timișoreni și va rămâne pe simezele Palaului o perioadă de trei săptămâni… Sperăm că publicul timișorean va parcurge acest spațiu pentru că este o clădire foarte frumoasă situată în centrul orașului. Tema este extrem de generoasă: „apa și Dunărean”. Artiștii au fost inspirați de acest subiect. Am organizat multe tabere de creație pe malul Dunării la Berzasca, Svinița ori Gârnic și ne bucurăm că Direcția Apelor Banat a venit în sprijinul nostru cu această expoziție.”
e punctat curatorul evenimentului, pictorul Costin Brăteanu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.