Drumurile, sănătatea şi educaţia – priorităţile CJ Timiş în 2016-VIDEO

147

Săptămâna a început în forţă pentru consilierii judeţeni, care au avut de aprobat încă de luni după-amiază, bugetul judeţului Timiş pe 2016.

Cheltuielile de funcţionare a instituţiilor subordonate sunt acoperite de un buget de 410 milioane de lei. Însă investiţiile ocupă şi ele un loc fruntaş.

Învăţământul primeşte 12 milioane de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru modernizarea şi extinderea sistemului de învăţământ special din Timiş.

„Aţi văzut că avem prins şi construirea liceului speranţa, 3 milioane de euro, pe care îl vom construi din fonduri proprii ca să nu mai existe tergiversări şi amânări. Şi, de asemenea, cumpărarea liceului Ciumăgeanu”, a declarat Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Anul acesta autorităţile vor să finalizeze şi mutarea Clinicii de Psihiatrie de pe strada Iancu Văcărescu, în fosta garnizoană din comuna Giroc – 7,2 milioane lei.

Spitalul Județean primește 8,2 milioane de lei. Se va ridica un nou corp pentru Casa Austria, se face studiul de prefezabilitate pentru o nouă maternitate şi se va reabilita morga. De asemenea, consilierii au promis o investiţie şi în garderoba medicilor.

Modernizarea drumurilor judeţene şi comunale nu a fost uitată de autorităţi. Pe lângă sumele necesare funcţionării Direcţiei Judeţene de Drumuri, consilirii vor investi anul acesta 42 de milioane de lei în asfaltări, lărgiri şi reabilitări de drumuri. Numai jumătate din sumă va proveni din bugetul judeţean, 20 de milioane de lei reprezentând contribuţia bugetului de stat.

Lucrările de reabilitare a 8 drumuri judeţene continuă de anul trecut, şi alte 8 şosele din Timiş vor vedea asfalt nou. Şi poate cel mai important proiect este extinderea drumului care leagă Timişoara de autostrada A1, prin Dumbrăviţa şi Giarmata. Momentan se fac exproprieri de un milion de lei, pentru achiziția unor terenuri necesare extinderii la patru benzi a DJ 691 Dumbrăvița – autostradă, respectiv DJ 592 Timișoara – Moșnița Nouă. Pentru acest din urmă proiect este prevăzută și suma de 160.000 de lei, necesară întocmirii proiectului tehnic.

Încă 295.000 de lei vor merge către realizarea studiului de fezabilitate pentru locuințele ANL de la Giroc, iar amenajarea Muzeului Militar din Piața Libertății, în sediul garnizoanei, va scoate de la bugetul CJ, în această fază, exact 1,5 milioane de lei, pentru expertiză tehnică, proiect și studiu de fezabilitate.

Direcția de Drumuri a Județului Timiș primește, în acest an, 23,9 milioane de lei. Acestei sume i se adaugă încă 18,4 milioane, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Investițiile în continuare prevăzute în bugetul pe acest an sunt asfaltarea DJ 591C Săcălaz – Sânmihaiu Român, DJ 588 Clopodia – Ferendia, DJ 595C Deta – Opatița – Birda, DJ 692A Becicherecu Mic – Dudeștii Noi – Sînandrei, DJ 695D Moșnița Veche – Bucovăț, DJ 694 Dumbrava –Mâtnicu Mic și DJ 609 Ohaba Lungă – Ohaba Română. Vor fi asfaltate în acest an DJ 693B Iohanisfeld – Ivanda, DJ 609H Babșa – Ghizela și DJ 592B Șipot – Folea și vor fi prinse în programul IBU (îmbrăcăminte bituminată ușoară) DJ 588 Șemlacu Mare – Ferendia și DJ 592D Hitiaș – Bacova. Se vor face diverse lucrări pe DJ 681 Drăgșinești – Fârdea și Făget – Drăgșinești (L=10,2 km), dar și pe DJ 691A Mașloc – Remetea Mică – Charlottenburg. Urmează să fie întocmite, de asemenea, documentații pentru asfaltarea și modernizarea altor drumuri județene.

LĂSAȚI UN MESAJ