5.1 C
Timișoara
miercuri 17 aprilie 2024

Caz deosebit: medicii timişoreni au salvat un făt în pântecele mamei prin transfuzii intrauterine de sânge

Medicii timişoreni au reuşit să facă minuni pentru o viitoare mamă. Aceasta risca să piardă cea de-a doua sarcină, din cauza incompatibilităţii Rh-ului sângelui între mamă şi făt, generată de incompatibilitatea existentă între mamă și tată (mama – negativ, tata – pozitiv). Fătul a moştenit Rh-ul tatălui, acesta fiind salvat prin realizarea de transfuzii de sânge intrauterine.

Cazul medical deosebit a fost monitorizat şi tratat de doctorul Bogdan Mureşan, specializat în medicina materno-fetală, în colaborare cu doctorul Daniel Bran. Medicul Bogdan Mureșan a realizat o serie de transfuzii de sânge fătului diagnosticat cu anemie severă, începând cu săptămâna 23, iar mama a reușit, astfel, să ducă sarcina până în săptămâna 37, termenul optim pentru nașterea în cele mai bune condiții a copilului.

Când părinții au RH-ul sângelui diferit și mama obligatoriu Rh negativ, corpul mamei este capabil să producă anticorpi împotriva celulelor roșii din sângele fătului, pe care le distruge, determinând anemie fetală. La rândul lui, fătul se apară și luptă cu anticorpii mamei, dar cu eforturi foarte mari care, în timp, duc la hidrops fetal (o stare terminală caracterizată prin acumularea de lichid în exces în diverse compartimente extravasculare) și, ulterior, la oprirea în evoluție a sarcinii. Dacă totuși ajunge la termen, copilul are alte probleme care-l supun unor intervenții medicale complexe, cu succes limitat (altfel spus, mortalitatea copiilor născuți cu hidrops este foarte mare). Deseori, copilul născut are handicapuri și în scurt timp, poate deceda în ciuda efortului medical de a-l salva. Viitoarele mame care află că au RH-ul negativ (partenerul cu Rh pozitiv) trebuie să știe că toate aceste lucruri se pot rezolva prin transfuzia de sânge intrauterină, o procedură posibilă și în câteva centre din România. Mesajul pe care doresc să-l transmit este ca un cuplu, din proprie inițiativă, să întrebe despre acest tip de procedură. Este șansa unui copil sănătos”, a spus medicul Bogdan Mureșan.

Conform statisticilor, 15% din populația României are Rh-ul sângelui negativ, lucru care poate crea probleme în evoluația sănătoasă a unei sarcini.

Alte subiecte :

Siguranța alimentelor și igiena produselor, întru-un seminar de informare organizat de CCIAT | FOTO-VIDEO

Pentru a avea un mediu de afaceri bine informat, la curent cu tot ce e bine de știut în domeniul legislației, Camera de...

Analiză UPT: Valul de concedieri din SUA, în domeniul IT&C, nu s-a resimțit în vestul României

Rata de angajabilitate a studenților UPT a ajuns la 93% la licență și 96% la masterat.  Marile companii din IT&C din Statele Unite...

Citește și :