2.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Doresc autoritățile să incendieze bibioteca județeană? VIDEO

Deși sună cât se poate de cinică întrebarea de mai sus este foarte aproape de adevăr. Cei ce diriguiesc vremelnic destinele județului nostru poate nu au intenții atât de piromane precum cei ce nu au înțeles măreția bibliotecii din Alexandria și i-au dat foc.

E simplu! Dacă nu înțelegi ceva, înseamnă că acel ceva nu există. Dacă nu înțelegi ceva, înseamnă că trebuie distrus. Acesta ar fi modul de gândire al celor ce au hotărât că în Bastionul Tereza pe locul ocupat acum de Secția de Artă, ce poartă numele profesorului „Deliu Petroiu”, și de secția de documentare și periodice ar trebui neaparat să ființeze o crâșmă. Chiar dacă locul de pierzanie nu va fi un birt ordinar ca în gările de provincie și va purta un nume pompos de „HoReCa” tot nu e frumos să fie aruncată biblioteca ca o măsea stricată.

De fapt ce este o bibliotecă de artă? O simplă înșiruire de cărți cu poze și albume cu picturi? Păi astea întinează un așa loc măreț ce ar putea în schimb să ofere spre degustare băuturi alese pentru petrecăreții orașului.

Un mare învățat a spus cândva, că „a muta din loc o bibliotecă de trei ori este egal cu o incendiere”. Biblioteva Județeană (secția de artă) a fost deja trambalată de două (sau trei ori) în ultimul deceniu, deci noua găselniță de acum este egală cu aprinderea ei cu bună știință.
Despre acestă măsură trăsnită au aflat și cei ce încă mai consumă cultură și nu au stat pasivi față de intenția de mutare sau relocare (de fapt e același lucru, doar că sună mai frumos).

O petiție cu valoare de protest a fost înaintată și înregistrată la Consiliul Județean Timiș.

Petiția inițiată de scriitorul Arnold Schlachter și de artistul plastic Dorel Manole Olteanu arată îngrijorarea opiniei publice față de posibila surgiunire a valorosului fond de carte, albume, ziare vechi, discuri, partituri și chiar de cărți de patrimoniu, într-un loc încă neprecizat. Se vorbește de un loc aflat în afara orașului în Parcul Industrial din Calea Torontalului, adică la șase kilometri dincolo de hotarele urbei.

„Protestez vehement cu orice ocazie împotriva acestei tentative de a muta o pagină din arhiva unui fost imperiu, despre o regiune numită Banat istoric. În spatele meu se află un tezaur al unui imperiu, despre o regiune unde se află cărți, publicații de aproximativ 200 de ani. Orice mutare periclitează materialul perisabil. Condițiile în care sunt depozitate celelalte documentare sunt improprii, undeva la marginea orașului, într-un cartier, Ronaț, pe strada Războieni. Cine știe în ce condiții erau materialele? Înghesuite în saci sau cutii, încărcate și descărcate de pușcăriași.

Zicea profesorul nostru Carol David, care susține ideea și cauza aceasta, că un proverb englez spune astfel: „Trei mutări egal un incendiu!”

Păi deja s-au mutat de trei ori cei de la această bibliotecă ce poartă un nume ilustru „Deliu Petroiu”. Mi-a fost profesor de istoria artelor timp de șase ani. A fost elevul lui Blaga. Și acum vor să lovească tocmai în memoria noastră a tuturor. Inclusiv minoritățile au făcut aici evenimente… Întotdeauna își găseau aici un loc bun.

Bine zicea Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene, că este singurul loc interconectat din județ. Fondul de documentare este împreună cu Biblioteca de artă. Cine vine cercetător, profesor, student, studiază aici. Vin chiar și cercetători de peste hotare. Li se aduce cartea în câteva minute.

Spunea cineva de la Consiliul Județean că nu va fi lăsată în stradă (biblioteca) că doar se va muta undeva. Unde? La kilometru 6? Urmau să găsească acolo un loc.

Aici de fapt vor să facă un birt. Figurează deja într-o hotărâre că acest spațiu, unde este fondul de documentare e alocat pentru HORECA. Adică ce e asta? Un birt! Știm toți timișorenii că locul e mort pentru a face birturi și cafenele în Bastion. Dacă o pagină pleacă de aici se iscă scandal diplomatic. Toate consulatele și ambasadele țărilor din Europa Centrală și din Balcani și mai cu seamă de unde avem minorități în Banat vor sesiza situația, că se încearcă distrugerea. Orice mutare periclitează (aceste valori). Până nu se găsește un spațiu definitiv în centrul orașului, nu are cum să plece ceva de aici.

Nu înțeleg de ce vor să facă birt? Dincolo peste drum, unde e pictorul Mihai Olteanu și galeria Calpe și ei au primit ordin de evacuare. Când s-a făcut renovarea de aici cu fonduri europene la Bastion, UE a stabilit că dă bani, dar să se lase pentru cultură. Apoi CJT a spus că va fi 50 la sută, adică birt și cărți. Acum vor să scoată de tot cărțile.

Aici, la fondul de documentare, sunt peste 17 000 de piese, după cum spunea și doamna Brândușa Armanca, într-un articol din Revista 22. Au mai apărut și alte articole în alte publicații.

Vom mai face o petiție. Vom aduna semnături. Oamenii sunt mirați, intrigați. La o ședință a Partidului Liberal am aflat că ei nu știau despre faptul că unii din Consiliul Județean vor să facă birt. Ba chiar un consilier a zis, duminică, în piața de vechituri, că bine ar fi să se facă aici piața sau târgul de mașini de epocă. Păi și mașina mea e de epocă, că e cu benzină. Tot ce nu e electric e de epocă!

Da! Așa a zis că ar băga aici înăuntru mașini de epocă. Ca să vină lumea să dea un ban și să vadă mașini. Cum să-i numesc pe ăștia? Vizionari sau Vizuinari? Adică să bage mașini în Bastionul de la 1700?
Nu suntem de acord și prim pas. Unul mic pentru noi dar un pas pentru Banatul istoric, să afle lumea și să sprijine cauza de a nu pleca de aici nici măcar o pagină.

Am găsit în urmă cu trei săptămâni că în urmă cu 90 de ani apare un articol într-un ziar al epocii. „Nu faceți cafenea din bibliotecă!” Se repetă problema, asta vor să facă acum. Mizez pe înțelepciunea unora din Consiliul Județean, să nu facă birt din biblioteca lui Deliu Petroiu”.

Sunt câteva din gândurie amare ale artistului vizual Dorel Olteanu adunate, de când a aflat vestea că arta va pleca în bejenie într-un loc necunoscut.

„Sunt un utilizator al Bibliotecii Județene Timiș, Am aflat la un eveniment care s-a ținut aici că vara ce a trecut Consiliul Județean a decis transformarea unei părți a acestei biblioteci în spațiu „HORECA”. Mu se pare o greșeală, mai ales că biblioteca are și o funcție importantă de educare a cititorilor. Am protestat împotriva acestei decizii împreună cu artistul MAnole Olteanu. Am depus o petiție, vinerea trecută, la Consiliul Județean, de a modifica această decizie. Am primit și un număr de înregistrare, bineînțeles și așteptăm un răspuns ofical din parte Consiliului Județean. Ei au 30 de zile timp pentru a răspunde la această petiție. Sperăm să se mai facă încă o ședință pentru a se discuta du-in nou această decizie.
Sperăm să se și consulte cu publicul, cu noi, cei care utilizează această bibliotecă. Nu numai, din câte am aflat, consultări ei între ei. Așa din afară, ca un utilizator al bibliotecii, am impresia că CJT și BJT sunt parcă dușmani în această dispută. Mi se pare că nu are trebui să fie așa. Ar fi nevoie de o colaborare și să caute împreună o soluție cât mai bună pentru bibliotecă.

Cred că o bibliotecă nu este doar așa un fel de depozit prăfuit în care mai vii și citești. E o imagine veche. Biblioteca trebuie să fie o instituție vie unde se organizează foarte multe evenimente: lansări de carte, lecturi oublice, expoziții. Fix aici la Bastion se organizează multe astfel de evenimente. Chiar este o bibliotecă modernă.
Planul, conform Hotărârii 159/ 30 iunie 2021 a CJT este de a aloca cele două travee industriei HORECA. Nu numai cele două travei ci mai sunt și două nișe în biblioteca de artă ce ar avea aceiași soartă. Ar fi o mare greșeală!” Își spune indignare scriitorul de limbă germană Arnold Schlachter inițiatori petiției P256/10.12.20121.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :