Doi ani de chirurgie robotică, la Spitalul de Urgență pentru Copii „Luis Țurcanu” din Timișoara

2265

În luna februarie se împlinesc doi ani de când în România, mai exact la Timișoara, se efectuează intervenții chirurgicale robotizate, la copii. Sistemul chirurgical robotic „da Vinci” a fost instalat în decembrie 2017, la Spitalul de Urgență pentru Copii „Luis Țurcanu” din Timișoara, iar în februarie 2017 au avut loc primele operații. ‘

Robotul – în valoare de peste două milioane de euro și singurul de acest fel din țara noastră, folosit doar în chirurgie pediatrică – a fost achiziționat, apoi donat Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara în cadrul unui proiect internațional de cercetare. Universitatea de medicină a lucrat și lucrează la acest proiect în parteneriat cu Fundația Botnar din Basel (Elveția). În perioada februarie 2018 – ianuarie 2020, peste 60 de copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între un an și 19 ani, au beneficiat de tratament chirurgical minim invaziv asistat robotic. Echipa de chirurgi timișoreni, condusă de profesorul universitar Eugen Boia, a operat 12 categorii de afecțiuni.

„Cea mai dificilă intervenție a fost generată de o hidronefroză bilaterală. Am lucrat, împreună cu colegii mei, patru ore. Dar, ca și celelalte operații realizate cu ajutorul sistemului robotic da Vinci, a fost o reușită. Este extraordinar să poți lucra astfel, neinvaziv. În primul rând, pacienții pierd puțin sânge, stau mai puțin în spital și se recuperează rapid. Pentru noi, chirurgii, avantajele sunt date de sistemul optic al robotului, care ne ajută să vedem foarte bine. Apoi, dispare tremurul fiziologic al mâinii, firesc și uman, ceea ce sporește foarte mult precizia intervenției. Dar există și un dezavantaj: costul mare al fiecărei intervenții. În jur de 3000 de Euro.

Deocamdată, noi am reușit ca aceste cheltuieli să fie acoperite din fondurile proiectului universitar cu fundația din Basel. În România, nu există un program național de finanțare a chirurgiei robotice. Și e mare păcat! Mai sunt roboți chirurgicali în spitalele din țara noastră, doar că nu sunt folosiți din lipsă de bani. Voi pleda, împreună cu echipa mea, pentru introducerea unui program care să sprijine toată chirurgia robotică, fiindcă tehnologia de acest nivel are numai avantaje pentru sănătatea copiilor, cât și a adulților, și ajută la dezvoltarea medicinei de performanță”, afirmă doctorul Eugen Boia, șeful Clinicii de chirurgie pediatrică din cadrul Spitalului clinic de urgență pentru copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.