Distracția favorită a tinerilor, aruncarea gunoaielor în Bega

296

De peste o săptămână frigul este destul de persistent la noi în oraș. Fapt cam neobișnuit aici unde clima este în general mai blândă și sunt puține zile geroase iarna.

Chiar și apa canalului Bega este cuprinsă de pod natural de gheață din mal în mal. Dar nu chiar în toate porțiunile. Pe sub poduri și în unele locuri mai ferite încă mai sunt ochiuri de apă ce invită porumbei la adăpat. E bucuria păsărilor dar și a altor forme de viață ce umblă pe două picioare dar se pare că sunt mai limitați cu darul gândirii.

Cum altfel pot fi categorisiți tinerii ce se cred șmecheri dar în realitate dau dovada unei înțelepciuni mult sub a bietelor păsări. În mintea extrem de puțin mobilată a adolescenților este ceva deosebit de interesant să arunce cu tot ce le vine la mână în apele înghețate ale canalului. Nu scapă de furia lor nimic. Pietre, cu cât mai mari cu atât mai bine, crengi rupte din arborii din parcuri, bucăți de moloz cine știe de unde găsit sau gunoaie din tomberoanele stradale. Chiar și un tomberon întreg se poate vedea pe suprafața gheții.

Ce poate fi mai „cool” decât să arunci cu pietre ca să vezi dacă se crapă sau nu gheața? În dreptul Podului Episcopilor se poate vedea chiar și o bucată întreagă de bordură pe supafața înghețată. Tot aici era și o bucată de scândură ruptă dintr-o bancă. Toate completate de cantități impresionante de PET-uri ce de asemenea sunt inșirate pe oglinda înghețată. Peste câteva zile, la dezgheț, toată cantitatea de deșeuri se vor scufunda în apa canalului Bega ce abia a fost dragată cu puțin timp în urmă.

Între terasa Flora și podul ce duce către piața Maria o altă năzbâtie se găsește pe apă. În apropiere sunt stivuite mănunchiuri groase de țevi portocalii de plastic groase ce se folosesc la canalizări. Muncitorii ce le-au pregătit pentru un șantier în zonă au fost prevăzători și le-au legate bine în snop pentru a nu cădea pradă vandalilior moderni. Dar totuși nu au fost legate destul de temeinic. Nimic nu rezistă în fața dorinței de a distruge. Aici au reușit să smulgă din legatură o conductă întreagă și au aruncat-o pe apa Begheiului. Cand va continua lucrarea, se va constata lipsa unei bucăti de trei metri de țeavă. Cine are curiozitatea o va găsit tot la fundul apei. Așa cum hârtia albă de scris suportă orice se pare că și suprafața gheții suportă multe însă doar până la dezgheț.

LĂSAȚI UN MESAJ