Directorul artistic al Timișoarei Culturale 2021, Chris Torch, vrea să fie atacat

636

Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană încheie anul 2016 cu lansarea strategiei de implementare a programului TM2021. Acest program este gândit în așa fel încât să fie împărțit în două etape distincte. Etapa de început, denumită StartUp, se va implementa în primii doi ani, 2017 și 2018, iar etapa de producție se va întinde între anii 2019-2021. Ulterior, echipa se va concentra pe ceea ce programul TM2021 va lăsa ca moștenire după anul 2021.

După cum spune chiar directorul Simona Neumann, este important tot ce va face Timișoara în acel an al său, 2021, dar cel puțin la fel de important este ce va ramâne în urmă după acel an.

Scopul etapei de StartUp este acela de a crea bazele pentru pregătirea și punerea în aplicare a Programului Cultural TM2021 și a moștenirii sale. Pe parcursul acestei etape, va fi reformată Asociația Timișoara-Capitală Culturală Europeană pentru a deveni o organizație profesională internațională, sunt create și testate evenimente și va fi continuată implicarea cetățenilor. De asemenea, vor fi create oportunități de colaborare internațională sub forma unor evenimente artistice și expoziții cu invitați speciali. Rețelele și inițiativele europene vor intra în contact cu partenerii locali și regionali și viceversa. Toate acestea se vor întâmpla pe parcursul a doi ani de sensibilizare a comunității europene.

Prima etapă, care începe în ianuarie 2017, se concentrează pe identificarea operatorilor culturali naționali și internaționali care să dezvolte programul în așa fel încât Programul Cultural propus pentru anul 2021 să fie coerent. Aceasta începe cu implicarea lui Chris Torch venit de la Intercult, Stockholm, în postura de Director Artistic al Programului Timișoara 2021. Tot în 2017, vor fi recrutați directori de marketing și comunicare și alte poziții relevante.

În ceea ce privește alegerea Directorului Artistic pentru etapa de StartUp, este nevoie de un profesionist în domeniul artistic, cu o perspectivă internațională clară și o experiență vastă, care înțelege programul Timișoara 2021 și este familiarizat cu etapele de implementare ale proiectelor pentru Capitală Culturală Europeană.

„Torch va aduce cu el experiența în proiectele pentru Capitale Culturale Europene și ale platformelor și rețelelor europene artistice. Acesta va lucra alături de echipa Timișoara 2021 pentru dezvoltarea celor mai bune strategii pentru statusul de Capitală Culturală Europeană. Considerăm că Torch este cel mai potrivit pentru a lucra îndeaproape cu echipa noastră în această etapă și sunt sigură că împreună vom obține rezultate foarte bune”, spune Simona Neumann, director executiv al ATCCE.

„Munca mea presupune conducerea primei etape, aceea de StartUp. Mă voi concentra pe susținerea și dezvoltarea viziunii Programului Cultural definit în dosarul de candidatură. Misiunea mea este ca în următorii doi ani să formez o unitate artistică, să cresc numărul contactelor europene și să formez o echipă eficientă și competentă care să poată implementa următoarea etapă. Mă voi dedica misiunii mele în programului Timișoara 2021 până când această echipă artistică va fi total funcțională și stabilă. Scopul pe termen lung este dezvoltarea unui sector cultural astfel încât acesta să fie atent la nevoile cetățenilor și, în același timp, să fie puternic conectat la curentele europene”, spune Chris Torch.

Noul director artistic nu se va complace într-o postură de rutină. Chris Torch vrea să fie atacat. Cu idei, propuneri sau orice poate fi folosit ulterior. Nu vrea să fie lăsat în pace. Ar vrea ca misiunea lui să fie cât mai scurtă. Dacă toată lumea se descurcă și fară el înseamnă că și-a făcut misiunea. Pentru început vrea să învețe orașul, cu toate că nu este prima oară aici la noi. Torch consideră cultura un extraordinar instrument, nu un scop. Râul Bega este și un canal cultural nu doar navigabil. A fi Capitală Culturală înseamnă o europenizare a culturii locale nicidecum o omogenizare în masa celorlalte culturi naționale.

Chris Torch este fondator și Senior Associate al Intercult (Suedia), o organizație de producție și resurse orientată înspre artă și cultură. Fondată de Torch în 1996, instituția din Stockholm este finanață din bani publici, având atât un birou Europe Direct, cât și o platformă pentru organizații culturale din Suedia care se concentrează pe colaborări internaționale, Access Europa. El a fost până recent Directorul de Program al proiectului Rijeka 2020 – Capitală Culturală Europeană și a fost consultant artistic pentru dosarele de candidatură ale orașelor Matera 2018 și Timisoara 2021. Noul director artistic se declară un italian din Suedia ce vrea să știe cât mai bine românește.

 

LĂSAȚI UN MESAJ