„Dezvoltatorii”

189

Dragul meu Vasile,

Îmi pare tare rău că te afli — încă o dată — în calea unor mari interese care trec, ca un tăvălug, peste dreptatea oamenilor. De când lumea, unii au  dreptate, alții au dreptul. Mă refer la dreptul de a trece peste dreptatea celorlalți.

În scrisoarea adresată primarului Emil Boc încerci, în mod chibzuit, să păstrezi discuția în zona administrației publice, locale. Numai că dl Boc a practicat prea mulți ani, în chip nechibzuit, (sub)administrarea politicului, ca să mai fie atent la altceva.

Ești și nedrept cu domnul Emil Boc. Îl iei drept „constituționalist” și fost „Președinte al unui partid democrat și liberal”. Dl Boc este pe atât de constituționalist, pe cât este soția sa de poetesă. Partidul pe care l-a condus a fost atât de democrat și liberal, încât a consolidat Statul de drept preferențial cunoscut azi și sub numele de cod „Noi suntem statul!”

…Elena Udrea, Dorin Cocoș, inenarabilul „Pinalti” și atâtea alte viețuitoare care au ținut la putere un partid în care sutele de mii de euro erau „donate” în sacoșe, papornițe și genți de voiaj; și nu doar în perioadele electorale.

Până și rotițe nu dintre cele mai importante declarau: „Pentru 100.000 de euro, eu nici nu mă dau jos din pat”. Numai dl Boc nu știa nimic. Cum nu știa nici șeful său, domnul Traian Băsescu, și cum tot „în necunoștință de cauză” a operat și atât de oropsita, astăzi, doamnă Elena Udrea.

Mi-e teamă că, azi, cineva în situația familiei tale ar avea nevoie nu de 100.000 de euro, ci de foarte multe milioane pentru a convinge o autoritate „să se dea jos din pat”. Și tot n-ar fi de ajuns, fiindcă ceilalți, „dezvoltatorii”, cum bine le spui tu, au mereu cu mult mai multe milioane la dispoziție pentru a-i ține în pat sau a-i face să se scoale din pat pe „decidenți”.

Ai fost bătut crunt în timpul dictaturii politice comuniste. Azi ești „alintat administrativ” de dictatura economică. Mă refer mai ales la „economia subterană”. Numai că nimic nu mai este astăzi subteran — totul se face la vedere. E vorba de o aroganță care nu se mai sinchisește de nimic.

Mi se pare sau mă înșel că, printre altele, îi ceri primarului Boc fie să scoată la lumină „harta secretă” (subterană) a Clujului, în care, din punctul de vedere al „dezvoltatorilor”, orașul se împarte în „zone viabile” și „zone neviabile”, fie să dezmintă existența unei asemenea hărți?

Să și vrea, primarul Emil Boc nu-ți poate răspunde, fiindcă, așa cum încercam să te fac a înțelege, nu mai există nimic „secret”, „subteran”, „ocult” în România — totul se face la vedere. Știi bine că „De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere”.

Ceva vă leagă, totuși, pe primarul Boc și pe tine — nici unul, nici celălalt nu sunteți Dumnezeu. Și chiar dacă dl Boc ar fi, tot nu ar putea să ceară să i se pună la dispoziție „harta secretă” a Clujului, fiindcă „dezvoltatorii” i-ar răspunde: „Nu există o asemenea hartă, dom’ Primar. Și de unde nu e, nici Dumnezeu nu face bine să ceară… Fiți mai atent…”

Dragă Vasile,

Eu cu ce te pot ajuta, decât să-ți trimit aceste rânduri și să te îndemn să accepți, alături de mine, că România pentru care ai fost bătut crunt în România lui Ceaușescu nu s-a născut încă?

Ce a rămas din România ceaușistă a încăput pe mâna „dezvoltatorilor” și arată exact cum arată ei. De acolo nu o mai poate scoate nimeni. Nici măcar mari aliați strategici ai României — niște sărmani „dezvoltatori” și unii dintre ei.

Te îmbrățișez,

Dorin

LĂSAȚI UN MESAJ