Dezastru pentru turismul montan din Banat! Care sunt urmările lipsei zăpezii pe crestele montane

89

Lipsa zăpezii a dus la situația ca proprietarii de cabane și pârtii din Munții Banatului să înregistreze pierderi mari, deoarece turiștii nu și-au mai programat vacanțele în stațiunile din această parte a țării. Cei mai mulți dintre bănățeni au preferat alte locuri unde să se relaxeze atât de sărbători, cât și în weekendurile de la începutul acestui an.

Cristi Dunca, administratorul societății care deține mai multe pârtii de schi pe Muntele Mic, spune că acesta este cel mai slab an de când prestează activități turistice. Din cauza temperaturilor ridicate, nici măcar tunurile de zăpadă nu au făcut față și nu au putut să producă zăpada necesară pentru practicarea sporturilor de iarnă.

“N-am putut să deschide deloc, absolut deloc. Numai ghinion am avut cu vremea. Am avut numa probleme din cauza vremii. A nins, a plouat, ne-a păcălit și ne-a încurcat foarte mult treburile. Au mai fost turiști la plimbare, au avut câteva camere date cei de la hotel. Și revelionul a fost un eșec total, multe anulări. Groaznic. Pe scurt, ploaie, mocirlă”, spune Cristi Dunca.

Există o variantă în care totuși se poate schia în Munții Banatului. Este vorba despre heli-ski, în care schiul este combinat cu o plimbare cu elicopterul. Cu alte cuvinte, practicanții sporturilor de iarnă ajung pe cele mai înalte culmi ale Munților Țarcu, acolo unde există zăpadă și este pregătită o pârtie. Dar nici aici nu se poate merge decât în anumite condiții și contra cost.

“Pe Vârful Nedeea este zăpadă destulă, este înălțime mult mai mare, 2.200 de metri și, când a plouat pe Muntele Mic, acolo a nins. Trei sau patru ore durează. Pârtia are trei kilometri, cel puțin patru 4 ture se fac. Dacă sunt condiții perfect de de vreme, fără nori, fără vânt, altfel nu se poate zbura. Asta nu am făcut-o de câte ori am dorit-o din cauza vremii. Dacă sunt minim șase doritori, organizăm”, mai spune Cristi Dunca.

Prognoza pentru viitoarele zile se arată la fel de vitregă cu iubitorii sporturilor de iarnă. Pentru cel puțin două săptămâni, pârtiile nu vor putea fi accesibile, deoarece zăpada nu va avea un strat suficient de mare.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ