18.1 C
Timișoara
luni 29 aprilie 2024

„Deportarea germanilor din Banat în Uniunea Sovietică. O prezentare a perspectivei copiilor lor prin relatări (re)povestite”

Prezentare de carte, luni, 8 mai, ora 15.30, la Filiala a Academiei Române Timișoara – Cartea „Deportarea germanilor din Banat în Uniunea Sovietică. O prezentare a perspectivei copiilor lor prin relatări (re)povestite” va fi prezentată luni, 8 mai, la ora 15.30, la sediul Filialei Academiei Române de la Timișoara.

Editorii volumului sunt trei membri fondatori ai Grupului de Acțiune „Banat“ – Albert Bohn, scriitor și poet de limbă germană originar din Banat, Werner Kremm, publicist, traducător și editor de limba germană din România, și Anton Sterbling, sociolog german originar din România – împreună cu președintele federal al Landsmannschaft der Banater Schwaben din Germania, Peter-Dietmar Leber, și redactorul-șef al publicației „Banater Post” din Germania, Walter Tonța. Cartea a fost tradusă în limba română de frații Sigrid Kuhn și Werner Kremm. Ziaristul Werner Kremm a adunat o documentație amplă pentru a completa relatările din volum. Atât el, cât și editorul Anton Șterbling vor fi prezenți la prezentarea de carte.

Evenimentul de luni, moderat de istoricul Dr. Adrian Magina de la Muzeul Banatului Montan din Reșița, reunește mai mulți profesori care vor prezenta cartea:
Prof. Dr. Rudolf Gräf de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Prof. Dr. Anton Sterbling din Fürth, Germania, și Prof. Dr. Viorel Marineasa de la Universitatea de Vest din Timișoara. Cartea tratează o temă importantă, prea puțin discutată în spațiul public românesc: deportarea etnicilor germani în fosta Uniune Sovietică. Un total de aproximativ 70.000 de germani din România (inclusiv aproximativ 33.000 de șvabi bănățeni) au fost deportați în ianuarie 1945 pe criterii etnice în fosta URSS pentru muncă silnică – aproximativ 9.000 de oameni nu au supraviețuit deportării.

Antologia, care a fost prezentată până acum la Casa „Adam Müller Guttenbrunn” din Timișoara, la Reșița și la Sânnicolau Mare, cuprinde 126 de relatări narative ale copiilor și nepoților unor persoane care au fost deportate în Rusia. Aceste istorisiri au fost publicate în urmă cu mai bine de un an în două ediții germane în seria „Banater Bibliothek”. Versiunea în limba română, o ediție completată, a fost tipărită cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relații Interetnice al
Guvernului României.

Alte subiecte :

Citește și :