17.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Decizii contradictorii ale șefilor din Educație. Ce se întâmplă, concret, cu declarațiile pentru școala online

Școlile din România sunt obligate să organizeze cursurile online pentru toți elevii, indiferent dacă părinții semnează sau nu declarațiile cerute de către Ministerul Educației pe 27 octombrie, transmite Ministerul printr-o adresă oficială trimisă unităților de învățământ și obținută de Edupedu.ro.

“În contextul situației epidemiologice prezente, pentru organizarea eficientă a procesului educațional în sistem online, vă comunicăm că nedepunderea/nesemnarea declarațiilor transmise anterior, în completarea prevederilor Metodologiei-cadru (conform OMEC nr 5545/2020), nu pot limita sau îngrădi accesul elevilor la procesul instructiv-educativ desfășurat în mediul online sincron și asincron”, prevede adresa ministerului.

Precizarea Ministerului vine după ce părinții au semnalat mai multe cazuri în care elevii nu au fost primiți la orele online de către profesori pe motiv că părinții nu au semnat sau depus declarația la școală.

Reamintim că pe 27 octombrie Ministerul Educației a trimis școlilor două declarații pe propria răspundere, pe care să le semneze părinții, elevii și profesorii. În acele formulare, atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții „se obligau” să nu înregistreze sau distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni.

Declarația pentru elevi și părinți invoca două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.

Pe 12 noiembrie Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a solicitat printr-o cerere oficială Ministerului Educației eliminarea acestor declarații pe propria răspundere pentru părinți, arătând că încalcă dreptul la educație al elevilor.

“Având în vedere practica existentă la nivelul unor unități de învățământ prin care profesorii și unitățile de învățământ interzic accesul elevilor la platformele digitale (orele online) în lipsa semnării de către părinți a unei declarații pe proprie răspundere cu privire la obligația de a nu înregistra orele ținute online”, scriu reprezentanții părinților.

“Părintele nu poate fi obligat să își asume, prin înscris sub semnătură privată, obligația generală de respectare a legii. Și dreptul acestuia, de a asigura copilului său o dezvoltare armonioasă și pregătire școlară, este încălcat. Pentru ipoteza încălcării legii, atât elevul cât și părintele pot răspunde conform legii”, se arată în solicitarea părinților.

Sursa: www.edupedu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cât a mai rămas din anul școlar? Calendarul vacanței pentru elevi

Elevii din toată țara intră în vacanță, după finalizarea cursurilor, vineri 26 aprilie. Aceștia vor avea vacanță până în data de 7 mai. Miercuri,...

Grădinița PP 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare

Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3,...

Citește și :