15.1 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Dai un ban și nu mai ai poluare. Sau cum ne furăm căciula din iarnă până în vară

Asemenea apei, care are un anumit circuit în natură, ce este deslușit de școlari din primii lor ani în băncile școlii, și banii au un circuit al lor.

Dar acesta este mult mai complicat, și nici cei ce se dau mari finanțiști nu prea pricep cum curge banul în natură (dintr-un buzunar în altul).

De cele mai multe ori, circuitul banilor ar trebui să urmeze un drum verificabil și natural, care să respecte legile cererii și ofertei, poate și ale omertei(?).

Dar, de multe ori, aceste legi se bat cap în cap. Se acoperă găuri de la buget cu ceva fonduri ce ar fi trebuit să aibă altă întrebuințare până se ajunge la circulația banilor dintr-o vistierie în alta, fără folos.

De ani de zile Calorul nostru, numit pompos Colterm, consumă bani cu nemiluita, dar veșnic este iertat de câte un șef mai milos sau un ministru cu dare de mână, că doar nu dă bani de la el din gospodărie.

Vara se acoperă găurile din iarnă, și toată lumea este fericită.

Recent s-a mai jucat o nouă comedie, deloc ieftină, cu așa zisele certificate verzi sau de poluare sau taxa pe CO 2, care este o formă fără fond, împrumutată de undeva, din Europa. Adică intreprinderile nu au voie să polueze.

Dar dacă otrăvesc natura cu emisii de bioxid de carbon nu e așa grav, dar trebuie să dea o șpagă oficializată sub forma unor certificate verzi. Ai plătit certificatul, gata, ești pe jumătate iertat.

Ideea are un substrat bun. Dar aceste certificate au ajuns să fie tranzacționate ca orice șpagă. De acei bani nu prea se folosește cine ar trebui. De suficienți ani, moda a fost importată și în România.

Certificate avem, uneori și bani, dar adevăratele probleme ale poluării nu prea se rezolvă. Autoritățile locale trebuie să facă tot ce pot pentru a achita sumele aferente dar locuitorii nu se pot lăuda că ar avea un beneficiu palpabil.

În fiecare toamnă se văd amenințați cu debranșarea de la încălzire. Bucureștenii știu despre ce e vorba. Sigur că problema certificatelor verzi nu este decât o picătură în marea problemă a poluării.

Președintele Consiliului Județean Timiș se vede în postura să fie nevoit să se agite pentru a rezolva o astfel de chestiune. Iată și poziția dânsului așa cum a descris-o pe o rețea socială.

„Guvernul Cîțu va ajuta din nou Primăria Timișoara cu o a treia contribuție financiară consistentă în 7 luni de la preluarea mandatului. Banii vor veni în contextul în care Primăria municipiului trebuie să cumpere certificatele verzi pentru Colterm, adică să se achite de obligațiile care îi revin prin lege din cauza faptului că poluează. Astăzi am semnat și am susținut alocarea banilor de la Guvern, însă trebuie să se înțeleagă, la nivelul administrației municipiului, că principiul mâinii întinse pentru a primi de la București nu poate funcționa la nesfârșit. Sper că banii obținuți de la Guvern vor fi cheltuiți înțelept, pentru bunăstarea timișorenilor și nu pentru a acoperi deficiențe de management sau alte incapacități. Legat de Colterm, timișorenii, Guvernul, chiar și eu, am așteptat cu interes soluția Primăriei Timișoara. Mai mult, m-am oferit să devin parte din soluție dar ajutorul și intenția mea au fost trecute cu vederea de către edilii locali. Strategia promisă pentru salvarea Coltermului nu a venit încă, nici măcar la nivel de discurs, ultima știre notabilă din această direcție fiind legată de numirea directorului cu istoric penal. Suma care va fi alocată de Guvern este una foarte mare și reprezintă aproape cuantumul total al banilor primiți de toate celelalte localități din județul Timiș. Desigur că timișorenii și orașul Timișoara merită, merită toți banii primiți și mai mult decât atât, însă, în egală măsură, aceștia merită soluții reale și management profesionist.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :