24.1 C
Timișoara
miercuri 1 mai 2024

Cum a ajuns un celebru împărat roman în Banat și cât de repede au construit soldații Romei un oraș în regiune

La începutul primului război daco-roman, în anul 101 d.Hr., împăratul Traian a condus o armată de aproximativ 150.000 de oameni, cu scopul de a cuceri Dacia. În cadrul acestei campanii militare, romanii au străbătut numeroase regiuni din teritoriul dacic, inclusiv Banatul Montan, unde au construit numeroase drumuri și infrastructuri.

Drumul roman Lederata-Tibiscum, pe care împăratul Traian și armata sa l-au străbătut pentru a ajunge la Sarmizegetusa, reprezintă o importantă mărturie a influenței romane în această regiune. Acest drum trecea prin zona turistică Clisura Dunării și pe văile Carașului și Bârzavei și era compus din numeroase castre, orașe civile, valuri, villae rusticae și mine romane.

De-a lungul acestui traseu, turiștii pot descoperi numeroase obiective turistice interesante, precum Tabula Traiana, o placă de piatră care conține un mesaj al împăratului Traian în cinstea soldaților săi, sau Statuia lui Decebal, cea mai înaltă statuie din Europa sculptată în stâncă. De asemenea, se pot vizita numeroase mănăstiri, cum ar fi Mănăstirea Mraconia, situată lângă malul Dunării, sau Mănăstirea Sfânta Ana din Berzovia.

Pentru a face traseul mai ușor de parcurs, s-au dezvoltat numeroase facilități turistice în această zonă. Turiștii pot găsi cazare și mâncare în numeroase pensiuni și restaurante, precum și agenții de turism care oferă ghidaj și informații despre traseul turistic.

Orașul roman din Banat

Orașul Tibiscum se află în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO, Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.

Muzeul din Caransebeș – Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România se află în cea de-a 58-a campanie de săpături arheologice, cercetări neîntrerupte din anul 1964. De altfel, în 2022 s-au împlinet 100 de ani de la primele cercetări efectuate de către G.G.Mateescu (Universitatea din Cluj) și Ioan Boroș (Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj). În prezent, lucrările sunt conduse de către Adrian Ardeț, expert în Epoca romană, care este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.

Sursa: https://ghidulbanatului.ro/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cum alegi lustra led potrivită pentru orice încăpere a casei?

Ai întotdeauna impresia că lumina din casa ta nu este suficient de bună sau plăcută? Poate că te-ai întrebat ce poți face pentru a...

A murit unul dintre cei mai importanți scriitori americani din ultimele decenii

Romancierul Paul Auster a murit la 77 de ani. Scriitorul american avea cancer pulmonar, după cum au confirmat apropiații săi. În luna martie 2023...

Citește și :