1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Colterm — frig în apartamente și în conturi. Mai poate fi evitată insolvența societății care încălzește jumătate din Timișoara?

Toamna și-a intrat în drepturi. Temperaturile au început să scadă tot mai mult și de câteva nopți la rând mercurul din termometre a scăzut sub 10 grade Celsius. Totuși, caloriferele timișorenilor sunt reci. Colterm anunță că începe, din această săptămână, probele pentru furnizarea agentului termic, dar sunt multe semne de întrebare. Situația regiei este atât de fragilă, încât tot mai multe voci susțin că oamenii vor sta în frig la iarnă. Autoritățile încearcă să schimbe structura companiei și nu răspund clar la o întrebare simplă: „Vor avea timișorenii căldură în această iarnă?”

Se pare că deja sunt probleme cu furnizarea agentului termic în școli. Consilierul local Roxana Iliescu face publică situația din Timișoara.

„La solicitarea Instituției Prefectului Timiș, din 71 de unități de învățământ care au răspuns în cursul zilei de astăzi, 11.10.2021, în 42 de unități temperatura în clase a fost sub 20 de grade C.

În această situație, mă tem că multe școli vor trece în on-line… Din păcate, nu te poți lupta, în același timp, atât cu virusul Covid-19, cât și cu frigul din clase, cu atât mai mult cu cât clasele trebuie aerisite constant”, a transmis Iliescu.

Același consilier spune că problemele ce trebuie rezolvate urgent sunt puse pe planul secund din cauza luptelor politice dintre USR și PNL.

„A fost convocată AGA Colterm și un plen extraordinar al CLT, în legătură cu aprobarea raportului de selecție a membrilor CA Colterm.

Deși a fost un current, înainte de ședință, potrivit căruia mai mulți consilieri locali și-au exprimat refuzul de a participa, în special pentru că PNL nu s-a înțeles cu USR-Plus pe componența viitorului CA Colterm, eu am decis să mă prezint.

În primul rând pentru că eu consider clarificarea situației de la Colterm mult mai importantă decât certurile penibile pe ciolan între PNL si USR.

În al doilea rând, încă din august, când am inițiat o convocare AGA Colterm, am solicitat dezbatere și vot în AGA pe mai multe subiecte foarte importante, pe care am dorit să le aduc în discuție și astăzi: Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021; Raportul privind stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă 2021–2022/ strategia CA în vederea furnizării agentului termic pe timp de iarna/ stadiul de achiziție de materie primă; Raportul privind achiziționarea Certificatelor CO2 (al căror preț este în continuă creștere — numai din iunie și până în prezent Colterm s-a îndatorat cu 2 mil. euro din cauza creșterii prețului celor 200.000 de certificate ce trebuie achiziționate pentru conformarea pe anul 2020); Raportul firmei de avocatură, care trebuia finalizat până în 25 iunie și care nu ne-a fost comunicat nici până în zi de astăzi; stadiul procedurii privind încheierea unui nou Contract de concesiune în vederea gestiunii serviciului public de producere a energiei termice și electrice etc.”, mai spune alesul local.

Timișorenii așteaptă căldură și regia face… pregătiri

Colterm se pregătește pentru furnizarea agentului termic. De săptămâna viitoare vor începe probele la cald. În acest weekend, nopțile vor fi destul de reci, cu minime de 7–8 grade Celsius.

„În vederea pregătirii funcționării în bune condiții a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică a municipiului Timișoara, în sezonul de încălzire 2021–2022, din data de 11 octombrie 2021, începând cu ora 8, vor începe, etapizat, probele la cald ale instalațiilor de încălzire. Într-o primă etapă, căldura se va livra la parametri reduși, plecarea din punctele și centralele termice fiind reglată la 35 grade C. Pentru a se putea constata și remedia eventualele probleme ce pot să apară în sistemul de distribuție, până vineri, 15 octombrie, se va livra căldură în regim continuu, după care, în funcție de evoluția temperaturilor exterioare în următoarele zile, temperatura va crește sau, în cazul în care vremea se va încălzi, se va lua măsura livrării căldurii doar în timpul nopții ori chiar întreruperea încălzirii, dacă va fi cazul. Pentru acesta, solicităm timișorenilor clienți COLTERM să-și deschidă instalațiile interioare, cel puțin în primele zile de la începerea livrării încălzirii, pentru a putea identifica eventualele probleme în imobile, care pot apărea la pornirea sistemului”, a transmis regia.

Din cauza lucrărilor proiectului „Retehnologizarea sistemului de termoficare”, vor fi puncte termice la care nu se va putea porni, deocamdată, furnizarea încălzirii (total sau parțial): PT Păltiniș, PT 7C, PT 21, PT 6, PT 63, PT 41, PT 45A, PT 45, PT 84, PT 98, PT 86.

Mai poate fi evitată insolvența?

Insolvența este tot mai aproape de Colterm. Datoriile nu au fost plătite, unele doar eșalonate, așa că regia nu prea mai are alte variante. Asta dacă ne gândim că stocurile pentru iarnă trebuie plătite, iar bani nu mai sunt de mult în visteria societății.

Administrația orașului speră să reușească să reinventeze Colterm, iar organele de cercetare au început verificări după ce au apărut suspiciuni de delapidare. Să nu uităm că regia și, implicit, Primăria Timișoara au primit o amendă de peste 20 de milioane de euro pentru că nu au fost cumpărate certificatele verzi. Nici acum nu au fost achiziționate.

„Salut faptul că organele statului au început să ancheteze acțiuni din trecut, care au prejudiciat Colterm și au adus-o în pragul insolvenței. Am aflat că acțiunea poliției, sub coordonarea procurorilor, vizează circumstanțele în care compania a încheiat, la începutul anului trecut, un contract cu o firmă privată și verifică dacă acolo s-a produs o delapidare.

Sunt legendare în Timișoara informațiile privind căpușele din jurul companiei, Curtea de Conturi a constatat niște operațiuni la limita legii, și nu voi ezita să aduc în fața justiției orice dovadă susceptibilă de corupție.  Această abordare a deranjat deja multe grupuri de interese care au ca obiectiv ca la Colterm să nu se schimbe nimic, să continuăm să pompăm bani publici în ea, pentru ca aceștia să se scurgă în buzunare private, și care, acum, sunt extrem de vocale în spațiul public.

Primăria Timișoara și societățile din subordinea Consiliului Local Timișoara vor fi întotdeauna deschise și vor colabora cu polițiștii și procurorii, astfel încât să curățăm administrația și societãțile statului de profitori.

Amenda primită de Colterm este sancțiunea pentru 20 de ani de iresponsabilitate, incompetență și clientelism politic. Nu Primăria a fost amendată, ci Colterm, dar amenda privește și modul în care Primăria a gestionat, în ultimii ani, situația. A îndatorat fiecare timișorean către Colterm și a ascuns cetățenilor adevărul despre finanțele companiei. Eu nu voi face același lucru.

De când sunt primar, am început să achităm nu doar subvențiile actuale, din care s-a plătit gazul, ci și datoriile istorice către Colterm și creditul pentru certificatele CO2 din 2019. Am dat peste 90 milioane de lei anul acesta către Colterm, în primele luni, mai mult decât tot anul trecut. Doar în aprilie am virat o tranșă de 16 milioane de lei, plată pentru un HCL din 2019, cu care Colterm a putut cumpăra certificatele pentru CET Centru, unitatea din centru fiind modernizată în conformitate cu cerințele UE, în acest moment.

Nu am găsit în bugetul anului trecut bani pentru plata datoriilor către Colterm, care să permită companiei să cumpere, încă din 2020, certificatele CO2 aferente. Problema a fost aruncată până după alegeri de fostul primar, iar prețul certificatelor s-a dublat de atunci.

Mai există și 70 milioane facturi neplătite la E.ON, pentru care Primăria dlui Robu a garantat, la limita legii, iar pentru 50 milioane dintre ele Primăria ar putea fi executată silit în orice moment.

Cele 106 de milioane de lei primite amendă se adaugă celor 320 de milioane pe care Colterm le datorează statului și furnizorilor. Nu e singura companie de termoficare care primește amendă pentru certificatele CO2, s-a întâmplat și la Oradea, dar asta nu ne încălzește cu nimic. (…) Cred cu fermitate că există un viitor pentru termoficarea centralizată a Timișoarei.

În perioada următoare, încheiem acordul cu Banca Mondială pentru reorganizarea Colterm. Cu sprijinul Băncii, vom repune pe picioare sistemul de termoficare al Timișoarei într-o nouă formă, care răspunde tranziției verzi europene. Vom depune un proiect de modernizare a termoficării și prin PNRR.

La finalul acestor procese, Colterm ar trebui să fie o companie viabilă, și economic, și ecologic. În viitor, ar trebui să vindem certificate CO2 pentru că producem energie și căldură verde, nu să le cumpărăm cu banii copiilor noștri”, este poziția primarului Dominic Fritz.

Amenda a fost contestată în instanță în vară. A început procesul, iar într-o prim fază regia a primit câștig de cauză.

Măsuri și datorii

De la începutul acestui an, administrația Fritz a început să anunțe o serie de măsuri pentru redresarea și reînvierea Colterm. Pe hârtie, multe idei sună bine, dar până acum efectele nu se văd. Este adevărat că plata datoriilor de sute de milioane de lei este o misiune extrem de grea.

„Am spus că este ultima iarnă în care Colterm funcționează de pe o zi pe alta. Colterm a dat bătăi de cap tuturor primarilor în ultimii 30 de ani și vreau să fiu ultimul primar care are această bătaie de cap. Timișorenii trebuie să beneficieze de confort termic în case, de energie nepoluantă, iar cei care nu sunt în rețeaua Colterm nu mai trebuie să suporte costurile. Primul pas este curățarea de datorii a Colterm”, declara, în ianuarie, Dominic Fritz, care a anunțat intenția de a deschide procedura de concordat preventiv.

Concordatul preventiv reprezintă o înțelegere cu creditorii, validată de un judecător, pentru eșalonarea datoriilor în cadrul unui plan de reorganizare a companiei. Această soluție, agreată cu managementul Colterm, a fost discutată în prealabil cu creditorii importanți, ANAF și Banca Mondială. În cadrul concordatului, creditorii nu pot declanșa insolvența companiei și nu pot solicita executări silite, nici a Primăriei Timișoara, nici a activelor funcționale ale Colterm.

Abonații Colterm nu vor fi afectați de procedura de concordat preventiv sau de reorganizarea companiei, ci dimpotrivă. Odată cu evitarea riscului de insolvență, nu mai există pericolul ca activitatea companiei să fie oprită de executări silite pe conturi sau pe activele funcționale ale Colterm.

„Din păcate, fosta administrație a îndatorat Primăria către Colterm cu 160 milioane RON. Dacă însă Colterm intră în insolvență, administratorul judiciar va avea obligația să colecteze datoriile Primăriei față de Colterm, iar Primăria ar putea fi executată silit și să rămână cu conturile blocate. Nu putem să expunem orașul unui astfel de pericol”, a explicat Dominic Fritz necesitatea concordatului preventiv.

„Datoriile curente ale Colterm sunt, în acest moment, de 310 milioane lei, iar obiectivul nostru este de a proteja activele funcționale ale companiei. Am inițiat o serie de discuții cu ANAF pentru trecerea în patrimoniul orașului a acestora, în schimbul datoriilor pe care Colterm le-a acumulat la bugetul de stat”, declara directorul Colterm de atunci, Emil Șerpe.

În prezent, fiecare timișorean plătește 125 de lei pe an pentru pierderile din rețelele Colterm și 2019 lei pe an pentru subvenționarea prețului pentru energia electrică și termică furnizată către abonații Colterm.

Până la un astfel de contract, administrația a redus numărul de directori din compania de termoficare.

În vară au fost reduse posturile de conducere de la Colterm. Aceasta este prima măsură de eficientizare luată de noua administrație. Astfel, de la șapte directori, regia are acum doar patru.

„Având în vedere situația financiară a societății, era absolută nevoie de o reorganizare care să înceapă de la vârf, cu funcțiile de conducere. Prea mulți ani Colterm a fost un refugiu și o recompensă pentru diverse servicii politice, iar acest lucru trebuie să înceteze imediat. Nu voi permite ca această companie să fie căpușată de diverse interese personale sau de partid”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Astfel, din noua organigramă, aprobată de Consiliul de Administrație al Colterm, au dispărut posturile de director marketing, director comercial și director de producție. În etapa a doua a acestei reorganizări, Colterm va reduce numărul de posturi cu 20%, ceea ce înseamnă o reducere de aproximativ 160 din numărul total de posturi, în marea majoritate personal neimplicat în procesul de producție.

„În acest moment, cheltuielile salariale ale Colterm se ridică la aproximativ 4 milioane de lei pe lună. Prin această reorganizare vom economisi circa 800.000 de lei pe lună. Acești bani sunt absolut necesari companiei și vor fi folosiți atât pentru investiții, cât și pentru stingerea datoriilor acumulate în ultimii 20 de ani”, a declarat Cristian Mîțu, președintele Consiliului de Administrație al Colterm.

Banca Mondială a intrat în joc! Autoritățile locale au anunțat încheierea unui accord cu instituția financiară pentru a retehnologiza Colterm. Acordul „Asistență pentru încălzirea durabilă și eficiență energetică pentru orașul Timișoara” ar trebui să sprijine orașul „în îmbunătățirea capacității sale de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului său de termoficare (RT) și a eficienței energetice (EE) în clădirile de pe teritorul său”.

„În cadrul acordului susmenționat, Municipiul Timișoara va beneficia de servicii rambursabile care vor include următoarele activități și rezultate: Proiect de foaie de parcurs cu opțiuni care pot fi puse în practică pentru RT din Timişoara și Proiect de plan strategic integrat RT și EE. Acordul se încheie pe o durată de 13 luni de la data intrării în vigoare, iar valoarea acordului este de 890.832 lei. Acorduri de asistență tehnică rambursabile de valori superioare, cu un grad mai mare de complexitate și pe o perioadă mai mare de timp, au fost încheiate și între alte instituții publice din România și Banca Mondială, respectiv: municipiul Cluj-Napoca, municipiul Constanța, municipiul Brașov, municipiul București — Primăria Sectorului 5”, aflăm din referatul proiectului de Hotărâre de Consiliu Local, care va trebui aprobat și de aleșii locali.

Acum, la Colterm, mai sunt racordate 55.000 de apartamente. Capacitățile de producție ale sistemului au o tehnologie învechită, iar cele de distribuție și transport, din cauza vechimii, prezintă coroziuni majore exterioare și o stare avansată de degradare fizică și morală a izolației termice, ceea ce face ca nivelul pierderilor de fluid și căldură să aibă valori ridicate, o recunosc autoritățile.

 

 

 

 

 

 

Alte subiecte :

Citește și :