„Coabitarea” PSD – Iohannis începe prost! Primele contre

232

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că social-democraţii nu vor merge la consultările la care preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat la Cotroceni, invocând faptul că şeful statului a făcut această propunere în baza unui articol „greşit” din Constituţie şi că partidul pe care îl conduce vrea să respecte legea fundamentală.

Anunţul vine după ce, în cursul dimineţii, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu renunţă la criteriile de integritate anunţate înaintea alegerilor şi nu va desemna un premier care are probleme penale, anunţând că prima rundă de consultări cu partidele va avea loc miercuri.

Tot marţi seara, liderii ALDE au anunţat că nici ei nu vor participa la întrevederea la care au fost invitaţi de către preşedintele României, arătând că acest demers este „prematur” şi că procesul trebuie să respecte Constituţia care stipulează că, după validarea noului Parlament, partidul sau alianţa care va întruni majoritatea mandatelor va indica şefului statului numele candidatului propus pentru funcţia de premier.

La scurt timp după anunţul celor două partide, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat succint: „Este o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu-mi dau seama ce vor să obţină, dar cred că greşesc”.

„Vreau să am o reacţie faţă de ce a venit de la Cotroceni, cu tot respectul cuvenit. M-am uitat cu atenţie pe invitaţie şi aici se spune că suntem invitaţi la consultări în baza articolului 85 din Constituţie, care prevede că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de premier şi numeşte guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (…) Consultările se pot face doar în baza articolului 103 (…) şi nu se poate vorbi despre asta decât după validarea fiecărui parlamentar”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a mai precizat că nu i se pare normal ca la consultări să fie invitate partide care în acest moment nu au mandate în Parlament şi că social-democraţii nu merg la astfel de întrevederi ca să facă exerciţii de imaginaţie, consultările fiind justificate după ce este depus jurământul de învestitură.

„Nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care la acest moment nu sunt parlamentare, şi mă refer aici la USR şi PMP. Am discutat această invitaţie în partid, iar eu cred că preşedintele ar trebui să aibă o discuţie serioasă cu cei care i-au propus fundamentarea invitaţiei pe baza articolului 85 din Constituţie. Nu mergem la consultări pentru a face exercitţii de imaginaţie, eu n-am văzut în Constituţie că se pot face consultări pentru a vedea ce-şi imaginează partidele”, a completat Dragnea.

„ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei. Odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, va reieşi clar dacă un partid politic va deţine majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianţă de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate. În ambele cazuri, respectivul partid ori respectiva coaliţie vor avea misiunea constituţională, precizată de Decizia 80/2014 a Curţii Constituţionale, de a indica preşedintelui numele candidatului pentru funcţia de prim -ministru”, se arată în comunicatul transmis de partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE a precizat că reprezentanţii partidului vor răspunde invitaţiei preşedintelui de a participa la consultări pentru formarea Guvernului abia după ce va fi convocat noul Parlament, după ce vor fi validate mandatele deputaţilor şi senatorilor şi va fi constituită o majoritate absolută fie de către un singur partid, fie de către o alianţă.

LĂSAȚI UN MESAJ