20.1 C
Timișoara
marți 14 mai 2024

Cîțu aruncă Timișoara în haos! Toate afacerile din Banat resimt șocul pandemiei și al proastei guvernări

Valul 4 al pandemiei ridică mari probleme în vestul țării. Județul Timiș înregistrează zilnic sute de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 și este pe primul loc în țară, după București. Incidența este crescută și în Timișoara. Situația e foarte gravă. Spitalele suport COVID sunt pline, paturile ATI au devenit insuficiente și industria ospitalității, dar și cultura sau sportul sunt, din nou, afectate foarte puternic.

După depășirea pragului de infectări de 6/1.000 de locuitori, în Timișoara au fost impuse restricții drastice care ne amintesc de iarna trecută.

Timișorenii trebuie să știe că, de marți, 28 septembrie, circulația în afara locuinței este permisă fără restricții persoanelor vaccinate complet de cel puțin 10 zile. Pentru celelalte, circulația în afara locuinței este restricționată, de vineri până duminică, în intervalul 20:00–05:00. Pentru a ieși din case în acest interval este necesară declarația pe proprie răspundere, adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu.

Masca de protecție este un acesoriu obligatoriu pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru și pe o rază de 25 de metri în jurul unor spații publice, cum ar fi piețe, spații comerciale, unități spitalicești (fără a se limita la acestea).

Magazinele pot funcționa normal, de luni până joi. În intervalul vineri-duminică, activitate lor este permisă între orele 05:00 și 18:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Restaurante, cafenele, în interior sau terasele, sunt închise, fiind permisă doar livrarea la domiciliu. De asemenea, activități recreative și sportive în aer liber, în săli de sport, bazine de înot, piscine interioare, dar și evenimentele private (nunți, botezuri, mese festive), respective cinematografele, spectacolele, concertele, evenimentele în aer liber, festivalurile, competițiile sportive, conferințele sau cursurile de instruire sunt înterzise sau închise.
Din nou, industria ospitalității este lovită. Reprezentanții domeniului sunt furioși din cauza restricțiilor impuse în Timișoara, conștienți că va urma închiderea restaurantelor, a teraselor sau a cluburilor și în alte mari orașe din țară.

HORETIM, alături de Federația Patronatelor din Industria Ospitalității, a transmis o scrisoare publică guvernanților, prin care să fie lăsați să funcționeze.

„Ne-am bazat pe promisiunea guvernanților, însă am fost amăgiți și am ajuns azi aici, în acest val 4, 27.09.2021, când s-a decis închiderea primului mare oraș din România, ca de obicei, Timișoara. Ce veți face, mâine veți închide Clujul, poimâine Bucureștiul și după aceea toată țara??? La începutul verii am cerut autorităților să nu pornească brusc relaxarea economiei, fără control, pentru că vom pierde tot ceea ce am început să construim în primăvară. Așa s-a întâmplat, piața a început să funcționeze haotic, populația nu a mai respectat masurile de protecție, tipic românescul «las’, că merge și așa!» și am pierdut din toate direcțiile. Cei care s-au vaccinat s-au întrebat de ce au făcut-o, dacă nu li s-a respectat acest drept fundamental la protecție și sunt tratați la fel ca ceilalți, iar cei care nu au dorit să facă acest gest au crezut că e o glumă această formă de protecție și, ca atare, nu mai este nevoie de nicio regulă de siguranță”, transmit cei din industrie.

În condițiile în care facturile la utilități au crescut și taxele și impozitele locale din Timișoara s-au majorat, reprezentanții HORETIM se tem că multe localuri nu vor rezista iarna aceasta.

„Nu este suficient că suntem sufocați de facturile exponențial crescute la utilități (energie, gaze, apă, gunoi), nu este suficient că nu am primit nicio măsură de compensare pentru închiderea activității din industria ospitalității, totul este la nivel de promisiune, în hârtii și declarații, dar, în realitate, cei care am supraviețuit în această junglă financiară suntem acum puși la colț și sancționați din nou. Probabil că, dacă rezistăm de un an și jumătate, vom mai rezista o iarnă, așa credeți? V-ați propus să ne dați două sezoane de activitate, vară și carantină? Nu am învățat nimic din ultimele trei valuri pandemice??? Nu, stimați guvernanți, nu este așa, nu mai avem timp, nu mai avem răbdare, nu mai avem resurse și, ceea ce e mai grav, nu mai avem motive să mai rezistăm. Rugăm pentru ultima oară statul să își facă datoria așa cum trebuie și să găsească soluții pentru a ne scoate din impasul în care am fost aduși fără voia noastră”, mai spun cei din HORETIM.

Astfel, industria ospitalității cere să nu mai fie supusă ratei de incidență, așa cum au promis autoritățile încă din aprilie, să funcționeze în baza certificatului verde și să se renunțe la acele restricții de 50%, 30% din suprafața ocupată.

Scrisoarea a fost trimisă Parlamentului, Guvernului și Ministerului Economiei și este semnată de asociații din Timiș, Cluj, Constanța, Bacău, Brașov, Argeș, Dolj și Neamț.

Sistemul sanitar este îngenuncheat din nou. Deși medicii au tot avertizat că se va ajunge la colaps și au îndemnat continuu oamenii să se vaccineze anti-COVID și să nu se relaxeze prea tare, cele mai negre previziuni se adeveresc. În Timișoara, spitalele sunt pline, peste 90% dintre cei internați cu coronavirus nefiind imunizați. Unitățile sanitare au mărit cât au putut numărul de paturi și mai ales numărul celor de ATI, dar situația este greu de manageriat. La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din orașul de pe Bega au fost suplimentate locurile, se lucrează la capacitate maximă, dar presiunea e foarte mare pe medici și pe sistem.

„Creșterea accentuată a numărului de pacienți cu forme severe și foarte severe de infecție cu SARS-CoV 2, dar și numărul mic de paturi de ATI a dus la necesitatea înființării unei Secții de Pre-Terapie la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș. Parterul secției de Pneumologie a fost transformat în zonă roșie. Au fost operaționalizate 34 de paturi în care vor fi internați pacienții ce necesită suport respirator”, au transmis reprezentanții unității medicale.

„Din păcate, în fiecare zi crește numărul pacienților care ajung la spital cu forme foarte severe de boală, cu afectare pulmonară de peste 60–70% și uneori chiar și de 80%, care, fără suport respirator, fără oxigen suplimentar, nu supraviețuiesc. Am fost nevoiți să deschidem acestă secție, întrucât Terapia noastră este mică și nu facem față. În noua configurație, putem să le asigurăm pacienților pe care îi internăm în Secția de Pre-Terapie, tratamentul respirator de care au nevoie. Practic, această secție funcționează aproape ca o unitate de terapie intensivă. Ceea ce nu putem asigura acolo, dar sperăm ca niciun pacient să nu aibă nevoie, este procedura de intubare. Pentru cei care ajung la acel moment trebuie să căutăm repede o secție de ATI cu paturi libere. În același timp, vreau să reamintesc că Spitalul Victor Babeș are nevoie de o zonă albă, în care să fie tratați pacienții care au afecțiuni pulmonare și care necesită internare. Nu vom renunța la această zonă, întrucât și acești bolnavi sunt importanți pentru noi, la fel de importanți precum pacienții cu COVID-19. Nu ne mai permitem să transformăm întreg spitalul într-o zonă roșie și nici n-o vom face”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.

Pacienții din Secția de Pre-Terapie vor fi monitorizați și consultați de un specialist ATI care se alătură echipei medicale din Secția de Pneumologie. Bolnavii vor putea fi conectați, dacă este nevoie, la aparatura de ventilație non-invazivă sau la aparatele de ventilație cu debit mărit de oxigen (high-flow).

Într-o singură zi au fost ineternați zece pacienți. Au fost aduși cu ambulanțele din UPU-urile de la Spitalul Municipal și Spitalul Județean.

„Toți au o formă moderat severă de COVID-19 și au avut nevoie de oxigen suplimentar. Din cei internați în garda mea, din cei 10, doar doi sunt vaccinați”, spune dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

„I-am rugat pe colegii mei, managerii de la Spitalul Județean și Spitalul Municipal să încerce să crească numărul de paturi destinate tratării pacienților cu forme medii și chiar severe de COVID-19. Cele 34 de paturi suplimentare de la noi din spital se vor ocupa, cu siguranță, în câteva zile și mi-e teamă să nu ajungem, din nou, în situația în care nu vom mai avea unde să-i tratăm pe cei grav bolnavi. Avem în vedere și identificarea altor spații de cazare, în afara spitalelor, dacă numărul bolnavilor va crește și mai mult”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul spitalului.

S-au redeschis două centre de vaccinare în Timișoara

Timișorenii care doresc să se vaccineze au, de marți, la dispoziție două noi centre. De fapt, s-au redeschis spațiile care au fost închise.
„Primăria Municipiului Timișoara redeschide, începând de marți, două centre de vaccinare, totalizând patru fluxuri noi, două cu vaccinul Johnson & Johnson, unul cu Pfizer și unul cu Moderna. Centrele sunt la Vox Technology Park și la Muzeul de Transport Public. Acestea se redeschid în contextul creșterii numărului de cazuri zilnice de Sars-Cov-2, dar și datorită creșterii cererii de vaccinare la nivel de oraș”, transmit autoritățile.

Programul centrelor va fi de 12 ore, zilnic, iar un flux are o capacitate de 96 de persoane care se pot vaccina. Astfel, aproximativ 2.000 de timișoreni se vor putea vaccina, zilnic, în toate centrele din oraș.

În întreg județul Timiș sunt disponibile aproape 30.000 de locuri pentru vaccinare, care au o capacitate de 3.800 de persoane, zilnic.

A început campania de vaccinare cu doza III

Timișenii care vor să primească a treia doză de vaccin anti-COVID-19 trebuie să se programeze în sistem. Autoritățile centrale au transmis pașii ce trebuie urmați pentru noua imunizare completă.
„Platforma ROVACCINARE permite programarea celor care doresc să se vaccineze cu doza a III-a, după ce echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a finalizat implementarea noilor funcționalități și optimizările necesare. Programările se pot realiza pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administrează aceste două tipuri de vaccin”, a transmis Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Pentru a primi a treia doză de vaccin, oamenii trebuie să fi fost vaccinați cu schemă completă și să fi trecut 180 de zile de la rapel. „Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster). Pași pentru programare în platformă pentru doza a III-a:
1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;
2. Selectați secțiunea „Beneficiari”: a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”; b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;
3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar, vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea;
4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia”, explică autoritățile.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza III cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer & BioNTech sau Spikevax (Moderna).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Universitatea Politehnica Timișoara în Anul Alumni UPT, la 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri

Dacă Politehnica, foarte probabil cel mai important brand al Timișoarei și al Banatului, și-a creat reputația de cea mai bună din...

Peste nouă sute de locuri de muncă oferite șomerilor

Marți a avut loc o nouă ediție a bursei generale a locurilor de muncă organizată la nivel național de către Agentia Județeană pentru Ocuparea...

Citește și :